Na včerajšnji seji MS MOL so svetniki in svetnice Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svobode izglasovali soglasje k določitvi redne delovne uspešnosti direktorici dr. Antoniji Poplas Susić in njenemu ožjemu vodstvu za uspešno delo.

Dejanje, ki je v posmeh več kot 31.000 občanom, ki so v preteklih nekaj letih ostali brez osebnega zdravnika. Naj spomnimo, da je decembra popolnoma prenehala delovati družinska medicina v enoti ZD Polje, ki ga je MO Ljubljana od leta 2012 do danes popolnoma prenovila.

Zaradi »uspešnega« dela direktorice so iz enote kot po tekočem traku odhajali ljudje, ki jim je Hipokratova zaprisega edino vodilo pri svojem delu. Torej pogoji dela niso bili vprašljivi, pač pa odnos tistih, ki jim delo nalagajo. Direktorica ZD Ljubljana ni ubrala prave poti uvajanja sprememb, ki bi jih v demokratični skupnosti morala. Zato so jo zdravniki, medicinsko osebje in drugi zaposleni »nagradili z najnižjo podporo« v anketi o odnosih vodstva do zaposlenih. Posledice so znane.

Najbolj so oškodovani ljudje z zdravstvenimi težavami. Zatekajo se na preiskave v zasebne zavode proti plačilu seveda, da v neopredeljenih ambulantah lahko čimprej prejmejo potrebno terapijo. Da o neopredeljenih nedelujočih ambulantah ne govorimo. Enostavno rečeno ne delujejo. Ko po 150 neuspešnih klicih prideš v neopredeljeno ambulanto, ko nisi predhodne naročen, te zavrnejo. Kam naprej? Najbolje v zasebni zavod, kjer služijo tisti, proti katerim je vladajoča mestna koalicija najbolj proti. Tako podeljujejo dodatek gospe, ki vodi Zasebni zavod Multimedicus in hkrati ZD Ljubljana. A očitno za vodenje slednjega ni zadosti moči, etike, morale in energije, da bi ta uspešno deloval.

In sedaj, kaj nam sedaj pripada? Državljanom in državljankam Republike Slovenije po ustavi pripada pravica do izbire osebnega zdravnika. Torej meni, tebi, njemu, vam nam, njim. Vsem  pripada osebni zdravnik v domačem kraju. Žal v Ljubljani to ni več samoumevna pravica.

Nagrada vodstvu ZD Ljubljana pripada, ko pravi vlada.

Uredništvo
Ekskluzivno za portal Utrip Ljubljane piše mestna svetnica Maruša Babnik