Marek Mutor, predsednik Platforme evropskega spomina in vesti, je spregovoril o odločitvi slovenske vlade, da ukine dan spomina na žrtve komunizma v Sloveniji. Ob tem je izrazil globoko razočaranje nad takšno odločitvijo slovenske vlade.

“Slovenci so zaradi komunističnega režima in grozodejstev, ki so jih zagrešili komunisti v Sloveniji veliko trpeli. Omenil bi samo en dobro znani mednarodni primer povojnega poboja v Barbara rovu,” je povedal Mutor. Dodal je da trenutno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu potekajo slovesnosti v spomin na žrtve sovjetskih deportacij v 20. stoletju, kar je dobro, “ker je skupni spomin na žrtve za Evropo nekaj zelo potrebnega, saj brez skupnega spomina ne bomo imeli skupne Evrope.” Poudaril je tudi, da se je treba spominjati žrtev.  “Ljudje, ki živimo danes, se moramo spominjati preteklih grozodejstev in se učiti iz zgodovine,” je ob tem dejal.

Mutor je izpostavil tudi, da je dr. Milan Zver eden tistih evropskih poslancev, ki se zelo ukvarjajo s skupno zgodovino in skupnim spominom v Evropi. “V Evropskem parlamentu je veliko naredil za slovenski narod, za spomin na slovenske žrtve,” je povedal Mutor. “Bil je tudi eden od idejnih očetov zamisli o vseevropskem spomeniku žrtvam totalitarnih režimov 20. stoletja. Ta spomenik bo postavljen v Bruslju v naslednjih mesecih in letih, ko bomo dokončali to sijajno idejo in sijajni projekt,” je še poudaril Mutor.

Platforma evropskega spomina in vesti je mednarodna nevladna organizacija, ki se prvenstveno ukvarja s spominom na žrtve totalitarnih režimov v Evropi.

Spletno uredništvo
Vir: evropski poslanec dr. Milan Zver
Naslovna fotografija: Marek Mutor, foto: Veronika Savnik