Ko se boste odpravili na praznični potep po okrašeni Ljubljani, zavijte še v park Zvezda. Tam vas bodo očarali prelepi lampijoni, ki so jih z dobrimi željami izdelali učenci ljubljanskih osnovnih šol pod mentorstvom svojih pedagogov in arhitekta Andreja Erjavca.

Z vami delimo nekaj njihovih misli.

Valentina Ampov, 6. r. OŠ Dragomelj: “Med izdelovanjem lampijona sem se počutila zelo dobro, saj sem bila v dobri družbi in sem ustvarjala nove zanimive izdelke. Zanimivo je bilo, saj smo na velik bel lampijon lepili srebrne in zlate nalepke, katere so lampijon še polepšale. Okrasile smo ga tudi s svežim bršljanom, ki se je dobro vklopil v lampijon.
Ta naš lampijon bo krasil središče Ljubljane, tako da vas vabim na ogled lučk in lepe praznične Ljubljane.”

Brin Esenko in Daud Dedić, učenca 4.a OŠ Livada: “Vsako leto si s starši ogledamo vse lampijone v Zvezda parku. Zelo navdušen sem, ko zagledam našega, z Livade, ki je z lučkami še lepši. Srečen in ponosen sem, da lahko našo razredno umetnijo občudujejo tudi drugi obiskovalci zimske Ljubljane.”

Mentorica ustvarjalnega krožka OŠ Livada: “Prednovoletni čas v šoli popestrimo z različnimi dejavnostmi, ki nam pričarajo čarobnost prihajajočih praznikov, dobre misli, želje… Z drobnimi pozornostmi se spomnimo tudi osamljenih, bolehnih in starejših, da jih razveselimo in vzbudimo praznično vzdušje, vsaj za trenutek. Četrtošolci so letos pokazali svojo ustvarjalnost ob izdelavi lampijona, ki ponosno krasi ljubljanski park Zvezda. Učenci se skupaj s starši vsako leto sprehajajo med lampijoni in zavzeto iščejo svojega. Prav poseben občutek je, da lahko tudi učenci sami pripomorejo k praznemu vzdušju Ljubljane.”

Helena Fortuna Jenko, likovna pedagoginja, Osnovna šola Mirana Jarca: “Učenci vsako leto radi sodelujejo pri izdelavi lampijona za praznično okrasitev, zlasti mlajši. Vsi pa redno obiskujejo mesto v adventnem času in naš lampijon po navadi poiščejo. Letos so ga izdelali naši nadarjeni učenci predmetne stopnje na posebni delavnici, kjer sem jim predstavila želje arhitekta, nato pa je vsak na listu papirja skiciral svojo idejo. Pregledali smo vse risbe, jih komentirali in učenci so se sami odločili za stolp azijskega tipa. Zglede za nadaljnje delo smo našli med kitajskimi in japonskimi utrdbami, tako da nas letos pozdravlja pravljica daljnega vzhoda. Načrtovali smo sicer dodatek zelenja v etažah, a ga je med živahnim delom odpihnil veter. Seveda sem imela prste vmes, vendar je lampijon dejansko njihov.”

Nina Grdadolnik in Tadej Mokranjac, učenca OŠ Milana Šuštaršiča: “Veliko nam pomeni, da je naša šola del skupnosti, ki poskrbi za krasitev Ljubljane. Ponosna sva, da bodo lahko tudi drugi videli izdelek, ki sva ga pomagala oblikovati. Z veseljem bova peljala družino na sprehod po parku Zvezda in se pohvalila z našim lampijonom.”

Mentorici Sara Rupert in Maja Premrl z OŠ Milana Šuštaršiča: “V velikem mestu, kot je Ljubljana, se težje čuti povezanost. Z oblikovanjem lampijona šolarji dobijo občutek pripadnosti. Sodelovanje z učenci pri takšen projektu mentoricam omogoči še dodatno spoznavanje njihove domišljije in ustvarjalnosti.”

 

Spletno uredništvo
Vir: MOL, foto: Nik Rovan