V republiki Sloveniji veljata dva zakona, ki osebam, ki imajo posebne zasluge in dosežke, zagotavljata tako imenovane pokojnine za posebne zasluge.

 

Danes je poslanec poslanske skupine SDS Tomaž Lisec na Vlado republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pokojninami za posebne zasluge.

Poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

Spoštovani,

v republiki Sloveniji trenutno veljata Zakon o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge, ter Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa.

Zanima me:

1. Koliko pokojnin za posebne zasluge je bilo podeljenih na področju znanosti, umetnosti, kulture, športa ali druge dejavnosti od leta 1990 do danes? Prosim za podatke po posameznih letih.

2. Koliko pokojnin za posebne zasluge je bilo podeljenih družinskim članom teh oseb od leta 1990 do danes? Prosim za podatke po posameznih letih.

3. Koliko pokojnin za posebne zasluge po obeh zakonih se trenutno izplačuje s strani ZPIZ? Za kolikšen znesek gre?

Na eni strani so upokojenci, ki prejemajo pokojnine za posebne zasluge in dosežke, na drugi strani pa tisti, ki s svojimi pokojninami živijo pod pragom revščine. Na protestu, ki ga je ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije organizirala 1. februarja, predstavila zahteve, ki jih želijo izboriti za upokojence. Na soočenju med predsednikom Zdus Janezom Sušnikom in Pavlom Ruparjem smo Sušnika lahko slišali reči, da ne more nekdo dobiti višje pokojnine kot je vplačeval v skupno blagajno. Pa je temu res tako? So tisti, ki prejemajo pokojnine za posebne zasluge in dosežke, za prejete zneske vplačevali v pokojninsko blagajno? Ni sporno, da nekdo prejema pokojnino za katero ni vplačeval v pokojninski sklad, a naj veljajo enaki vatli za vse.

Uredništvo, J.V.