Zadnje informacije kažejo, da je napad trajal že mesec dni, preden so ga službe po besedah ministrice “pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile”. En mesec naj bi bila tuja sila prisotna v zavarovanem sistemu državnega organa.

Poslanec opozicijske SDS dr. Anže Logar je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje glede kibernetskega napada na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Slovenski mediji so objavili, da je bilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve tarča kibernetskega napada. Kot je razumeti, je šlo za napad na več ministrstev za zunanje zadeve držav članic EU. Ministrstvo je sporočilo, da je “napad odkrilo samo v sodelovanju s partnerji”. Iz tega se sicer ne da razbrati, kako je prišlo do odkritja napada in kdo so ti partnerji – domači ali tuji – ki so očitno pomagali pri odkritju ali pa morda celo obvestili naše ministrstvu o potekajočem kibernetskem napadu. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem dejala:

“Vesela sem, da so službe to pravočasno oziroma dovolj hitro ugotovile in nas obvestile. V stiku smo s strokovnimi organi in pristojnimi službami in bomo ukrepali najhitreje možno, da zaščitimo sistem. Najprej moramo zaščiti sistem, da se zavarujemo in ocenimo škodo, ki je zagotovo nastala”.

Zadnje informacije kažejo, da je napad trajal že mesec dni, preden so ga službe po besedah ministrice “pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile”. En mesec naj bi bila tuja sila prisotna v zavarovanem sistemu državnega organa. Pri vsem tem pa glede na razsežnost vdora v enega od najbolj občutljivih sistemov v državi, ministrica in vlada očitno ne ocenjujeta, da je potrebna takojšnja politična in strokovna reakcija, četudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pri svojem delu sodeluje in si izmenjuje (zaupne) podatke z drugimi državnotvornimi ministrstvi ter drugimi državami. Glede na obseg in možne posledice kibernetskega napada se zdi skoraj neverjetno, da predsednik vlade še ni sklical Sveta za nacionalno varnost.

Zato Vlado RS sprašujem:

1. Ali drži informacija, da naj bi kibernetski napad trajal že mesec dni? Kdaj je bilo MZEZ o tem obveščeno? Kdaj ostali organi? Kaj konkretno so MZEZ in ostali organi naredili po seznanitvi z napadom?

2. Ali je ministrstvo že ocenilo škodo oz. ali vemo, do katerih dokumentov in informacij so dostopali napadalci?

3. Ali so strokovni organi in pristojne službe ugotovile, kdo so napadalci oz. od kod izvira napad?

4. Ali ministrstvo za zunanje in evropske zadeve na datum tega poslanskega vprašanja deluje normalno oz. deluje nemoteno, kot izhaja iz objave na socialnem omrežju z dne 7. 4. 2023?

5. Glede na razsežnost kibernetskega napada in informacije, ali je podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon predsedniku vlade predlagala sklic Sveta za nacionalno varnost?

 

Uredništvo
Vir: spletna stran SDS