Združenje občin Slovenije je opozorilo, da bo sanacija nedavnih poplav in plazov močno obremenila občinske proračune. Zato pozivajo k spremembi področne zakonodaje, ki bo občinam olajšala dostop do pomoči države, ter k vzpostavitvi sistema, s katerim bi lahko pomoč zagotovili tudi za odpravo lokalnih oziroma regijskih nesreč, ki jih je v zadnjih letih vedno več.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Franc Breznik je na ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pomočjo ob nedavnih poplavah.

Objavljamo celotno poslansko vprašanje: 

zhod Slovenije je bil med obilnim majskim deževjem, ki je trajalo nekaj dni, zelo prizadet. Posebno hudo je bilo v Halozah in Slovenskih goricah. Sproženih je bilo več plazov, uničenih več delov cestišč. V maju so samo v Halozah in Slovenskih goricah zabeležili že 500 plazov.

Posledice obilnega deževja se sicer še kažejo in ni še povsem znano, kolikšna in kakšna je škoda, zagotovo pa bo večmilijonska.

Združenje občin Slovenije je opozorilo, da bo sanacija močno obremenila občinske proračune. Zato pozivajo k spremembi področne zakonodaje, ki bo občinam olajšala dostop do pomoči države, ter k vzpostavitvi sistema, s katerim bi lahko pomoč zagotovili tudi za odpravo lokalnih oziroma regijskih nesreč, ki jih je v zadnjih letih vedno več. Ob tem pristojno ministrstvo še pozivajo, naj poskuša zagotoviti podlage za črpanje sredstev iz podnebnega sklada za odpravo posledic naravnih nesreč.

Glede na navedeno me zanima:

  1. Ali ste že sprožili ustrezne postopke za čimprejšnjo zagotovitev pomoči prizadetim občinam?

2. V kolikem času se lahko prizadeti nadejajo prejema pomoči?

3. Ali nameravate pripraviti interventni zakon za pomoč tistim, ki jih je prizadelo deževje?

4. Boste prisluhnili Združenju občin Slovenije o pripravi sprememb področne zakonodaje?

Uredništvo
Vir: SDS