Avstrijski kancler je ob uradnem obisku dr. Roberta Goloba dejal, da prav to, da ni več toka migracij iz Slovenije v Avstrijo dokazuje, da je oster mejni nadzor deloval in da ga zato ne gre odpraviti. Robert Golob pa je med obiskom dejal, da »Kontrola meje na kateri koli točki ne more dati rezultata. … Mejni nadzor ni potreben in je tudi neučinkovit. …«

Poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Kosi je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z zaščito vitalnih interesov Slovenije pred nadaljnjimi ukrepi sosednjih držav proti Sloveniji zaradi ilegalnih migracij.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Med uradnim obiskom predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba v Republiki Avstriji s kanclerjem Karlom Nehammerjem je predsednik Vlade Republike Slovenije dejal, da »Kontrola meje na kateri koli točki ne more dati rezultata. … Mejni nadzor ni potreben in je tudi neučinkovit. …«

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je ob podaljšanju ukrepa nadzora na meji s Slovenijo na tiskovni konferenci, po že prej napovedanem podaljšanju kontrole na meji s Slovernijo, izpostavil »okrepljen mejni nadzor«, ki po njegovih besedah zajema mejne kontrole skupaj z izvajanjem nadzora na mejnih območjih,  kot »ključni dejavnik v boju proti tihotapljenju ljudi in nezakonitim migracijam«. Nujnost ukrepov je utemeljil z velikim pritiskom nezakonitih migracij, ker »nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje«. Vsakokratno podaljšanje kontrole na meji, o čemer je Avstrija že obvestila institucije Evropske Unije, za obdobje pol leta, pomeni znova dolge kolone in večurno čakanje na meji v času prometnih konic ter še hujše zastoje v času vrha turistične sezone.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je ob omenjenem uradnem obisku dejal, da prav to, da ni več toka migracij iz Slovenije v Avstrijo dokazuje, da je oster mejni nadzor deloval in da ga zato ne gre odpraviti. »Cilj mora biti zmanjšati pritisk na zunanje meje. Nadzor lahko odpravimo, ko se bo stabiliziral tok migrantov.«

Slovenija boja proti ilegalnim migracijam ne opravlja v zadostni meri zato se bodo težave še stopnjevale. Povsem jasno je, da je za katastrofalno poslabšanje pravnega reda in z vidika zakonitosti povsem nesprejemljivo stanje – več kot štirikratno povečanje vdorov ilegalnih migrantov glede na enako trimesečno obdobje lani – v letu 2023 aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba v celoti odgovorna.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Kakšno stališče na področju preprečevanja ilegalnih migracij je zastopal predsednik Vlade Republike Slovenije na uradnem obisku v Republiki Avstriji, kdaj je bilo sprejeto? Kdo vse je bil član delegacije na omenjenem uradnem obisku?

2. Ali je bil glede preprečevanja ilegalnih migracij na omenjenem uradnem obisku sklenjen kakšen dogovor?

3. Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da prepreči, da bi Slovenija postala migrantski žep in da zaščiti vitalne interese Slovenije?

4. Kakšne ukrepe bo Vlada Republike Slovenije sprejela za bolj učinkovit nadzor in preprečevanje ilegalnih migracij ter zmanjšanje pritiska ilegalnih migracij na zunanji meji?

V obdobju od 1. januarja do 31. maja letos je bilo obravnavanih 15.456 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju 2022, 5.108 nedovoljenih vstopov). Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Rusije. Od tega je skoraj 70 odstotkov vseh nezakonitih vstopov v državo zabeležila Policijska uprava Novo Mesto.

Izraženih je bilo 14.705 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, v letu 2022 jih je bilo evidentiranih 3.798.

Na podlagi mednarodnih sporazumov smo tujim varnostnim organom izročili 140 tujcev, v istem obdobju leta 2022 pa 855 tujcev. Največ tujcev je bilo izročenih hrvaškim varnostnim organom.

Ne le, da smo ilegalnim migracijam na široko odprli vrata, tudi vračamo jih nazaj v države, od koder so prišli k nam, skoraj da ne več. Ali res še kdo verjame, da ukinitev nadzora na mejah deluje?

Spletno uredništvo
Vir poslanskega vprašanja: poslanska skupina SDS