Kaj se skriva za nakupom hotela Bellevue?

zgodovinanadlani.si

Hotel Bellevue, nekdaj ponos Ljubljane, ki ga je dal zgraditi šišenski vinski trgovec Alojzij Zajec, je v polnem sijaju odprl svoja vrata leta 1909. Od takratnega hotela do danes ni ostalo praktično nič. Po osamosvojitvi je bil hotel denacionaliziran in so ga dediči leta 2005 prodali Študentskemu servisu Maribor. Čez dve leti je bil prodan mednarodni skupini za razvoj nepremičnin Mawared International, nato pa je hotel pred kratkim, po poročanju medijev, kupil Izet Rastoder.

Leta je hotel propadal in opominjal Ljubljančane na njegovo staro slavo. Mnogi mestni svetniki, občani in strokovna javnost so opozarjali, naj Mestna oblast prevzame pobudo in hotel Bellevue reši sigurnega propada. Toda zgodilo se ni nič. Hotel je propadal. Mediji so občasno poročali o ljubljanski sramoti, toda ganilo ni nikogar, razen razočaranih Ljubljančanov, ki nas je bolelo tako brezbrižno obnašanje do slovenske kulturne dediščine. Zato se je težko izogniti občutku, kot da vse, kar se je s hotelom pripetilo, del nekega dobro izpeljanega načrta.

Ali je slučaj ali ne, da Izet Rastoder v zadnjem času prevzema propadle gradbene projekte in se ob zaključku izgradnje hotela Intercontinental na Bavarskem dvoru, ki ga je zgradila srbska Delta, izkaže kot posrednik? Vprašanje je samo, v čigavem imenu je tudi tokrat kupil hotel Bellevue in kdo bo na koncu dejanski investitor. Predvsem pa je zanimivo vprašanje kakšno vlogo ima v ozadju župan Zoran Janković?

Ljubljančani želimo, da bi hotel Bellevue zaživel v vsem svojem starem sijaju in hkrati upamo, da na dosedanjem mestu hotela Bellevue ne bo zrastel večstanovanjski luksuzen objekt, ki bi dokončno pokopal del slovenske kulturne dediščine. Hotelu Bellevue želimo povratek v čas stare slave.

Igor P.