Ob začetku 6. redne seje državnega zbora je vodja poslanske skupine Jelka Godec opozorila na oviranje dela opozicije v državnem zboru.

Kot je povedala Godčeva ima državni zbor več možnosti nadzora nad izvršilno vejo oblasti. “Seveda ta orodja večini uporablja opozicija, to so tako poslanska vprašanja, pobude, sklici izrednih sej Državnega zbora, sklici nujnih sej delovnih teles. V preteklosti sem že opozarjala na to, da se v tem mandatu zavrača pisna poslanska vprašanja, zavrnjenih je bilo kar enajst pisnih poslanskih vprašanj naše poslanske skupine. Vlada še vedno ne odgovarja redno na pisna poslanska vprašanja v roku. Recimo na poslansko pobudo Anje Bah Žibert ni odgovorila že od 26. aprila 2023. V zadnjem času pa se pojavlja še ena zadeva, ki onemogoča delovanje opozicije oziroma opozarjanje na delovanje izvršne veje oblasti, pa konec koncev tudi na delovanje zakonodajne veje oblasti, torej poslancev Državnega zbora“, je izpostavila jelka Godec.

Spomnimo. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 10. januarja vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter Odbora za izobraževanje, znanost in mladino z naslovom “Ministrica Stojmrnova Duh je za 13 tisoč računalnikov, ki jih očitno nihče noče in ne potrebuje ter tudi nihče ne ve, kje so, zapravila 6,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja”. Ta sklic oziroma ta zahteva je bila zavrnjena tako s strani predsednika Odbora za izobraževanje kot predsednice Odbora za notranje zadeve z različnimi oziroma z več obrazložitvami.

“Rečeno je bilo, da ne smemo pozivati izvršne veje oblasti naj nekaj naredi, ker češ da smo ločeno zakonodajna in izvršna veja oblasti. Ni res, poglejte si, koalicija ima več kot deset sklepov, s katerimi poziva ministrstva in vlado k določenim izvajanjem. Govori se tudi, da bo zavrnjena tudi naša zahteva za sklic nujne seje Odbora za zdravstvo. Predsednica državnega zbora, vljudno prosim, da omogočite opoziciji normalno delovanje in da se pogovorite s predsedniki odborov, da skličejo nujne seje”, je predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič pozvala vodja poslanske skupine.

V nadaljevanju je ponovno opozorila, da ima opozicija orodja, s katerimi nadzoruje in opozarja izvršilno vejo oblasti o njenem (ne)delovanju. “Lepo prosim, da v nadaljevanju ne pritiskate na strokovne službe, da pišejo takšna mnenja in zahtevate od njih, da najdejo luknjo v Poslovniku DZ, da se sklic matičnih delovnih teles na zahtevo naše poslanske skupine ne sklicujejo”, je zaključila Godec.

 

Spletno uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS