Slovenija se spopada z naraščajočimi težavami pri ilegalnih migracijah, kar postavlja pod vprašaj dosedanje delo ministrice Fajon. Naraščajoči izzivi dvigajo vprašanja glede učinkovitosti njenega dela in zaščite interesov Slovenije pred migracijskimi pritiski.

Poslanec Slovenske demokratske stranke  mag. Branko Grims je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje vprašanje v zvezi z oceno dela ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon na področju azilne in migrantske politike.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob je na 3. izredni seji Državnega zbora RS dne 1. junija 2022 glede kandidatke za ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon dejal: »Gospa Fajon je sicer bila zelo aktivna v Evropskem parlamentu, tudi na področju azilne in migrantske politike, in to je zagotovo eden od izzivov, s katerim se srečujemo tudi danes.«

Avstrijski kancler Karl Nehammer je ob junijskem uradnem obisku dejal, da prav to, da ni več toka migracij iz Slovenije v Avstrijo dokazuje, da je oster mejni nadzor deloval in da ga zato ne gre odpraviti. »Cilj mora biti zmanjšati pritisk na zunanje meje. Nadzor lahko odpravimo, ko se bo stabiliziral tok migrantov.«

Slovenija boja proti ilegalnim migracijam ne opravlja v zadostni meri, zato se bodo težave še stopnjevale. Povsem jasno je, da je za katastrofalno poslabšanje pravnega reda in z vidika zakonitosti povsem nesprejemljivo stanje – več kot štirikratno povečanje vdorov ilegalnih migrantov glede na enako trimesečno obdobje lani – v letu 2023 aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba v celoti odgovorna.

Ministrica Tanja Fajon je na srečanju zunanjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije v Anconi poudarila, da se je število prihodov nezakonitih migrantov v Republiko Slovenijo po vstopu Hrvaške v schengen povečalo za kar trikrat, ter omenila predlog skupnih policijskih patrulj in sodelovanje Frontexa, s čimer bi po njenem odpravili nepotrebne in neargumentirane notranje kontrole na naši meji z Avstrijo.

V luči enormne rasti nezakonitih migracij Vlado Republike Slovenije sprašujem:

  • Kako predsednik Vlade Republike Slovenije ocenjuje dosedanje delo ministrice Tanje Fajon na področju azilne in migrantske politike? Ali je v okviru svojih pristojnosti naredila dovolj za vzpostavitev učinkovitega nadzora na meji za preprečitev ilegalnih migracij ter zmanjšanje pritiska ilegalnih migracij na zunanji meji?
  • Ali predsednik Vlade Republike Slovenije ocenjuje, da je ministrica Tanja Fajon naredila dovolj na področju azilne in migrantske politike, da Slovenija ne postane migrantski žep in za zaščito vitalnih interesov Slovenije?

 

Spletno uredništvo
Vir: Slovenska demokratska stranka