Janković si je nakopal novi obtožnici

Vir: www.rtvslo.si

Zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića je specializirano državno tožilstvo vložilo dve novi obtožnici. Prva se nanaša na davčno zatajitev v zadevi Electe in prodaje delnic družbe Mercator iz leta 2006, druga pa je povezala s projektom Stožice in zadeva Gramozna jama iz leta 2009.

V prvi zadevi je bila slab teden nazaj vložena obtožnica zoper tri fizične in eno pravno osebo. Ovadba je bila podana pred petimi leti, sodna preiskava pa se je končala pred letom dni. Sumijo namreč, da je Zoran Janković v letu 2006 z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka od prodaje 47.000 delnic, ki jih je prodala družba Electa Inženiring, ki je bila v lasti županovih sinov Damijana in Jureta Jankovića. Preiskovalci so prepričani, da je podjetje v ozadju nadzoroval Zoran Janković in je bil s tem dejanski lastnik delnic, ki so bile pri Eleci parkirane do prodaje.

Janković je za RTV Slovenija pred dobrim mesecem zagotovil, da od prodaje leta 2004 s podjetjem Electa Holding nima ničesar.

Druga obtožnica, v zadevi Gramozna jama se je začela v letu 2009. Tu naj bi Janković zlorabil svoj položaj in družbi Grep, ki je gradila Stožice, pridobil za 1,4 milijona evrov premoženjske koristi. Z lažnimi dokumenti pa naj bi isti družbi omogočili pridobitev vrtoglavih 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Obtožnica je bila vložena zoper pet fizičnih in eno pravno osebo, med soobtoženimi pa naj bi bili tudi podžupanja Jadranka Dakić ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa, navaja 24ur.

D. C.