Janez Janša: Slovenija dokazuje tudi navzven, da znamo in zmoremo

V Sloveniji je po zadnjih podatkih 1.091 potrjenih okužb s koronavirusom. Do sedaj je umrlo 40 oseb, včeraj štirje bolniki.

 

Premier Janez Janša je na včerajšnji tiskovni konferenci v svojem uvodnem nagovoru zahvalil vsem  podjetnikom in zaposlenim, ki ob upoštevanju zaščitnih ukrepov omogočajo delovanje vsaj delu gospodarstva. Zahvalil se je tudi šolnikom, staršem in učencem za dobre rezultate pri pouku na daljavo, kmetom, prodajalkam in trgovcem za dobro oskrbo z živili, upravnim delavcem za reševanje nujnih vlog, poštarjem in logistom za dostave, hišnikom, čistilkam in komunalnim delavcem za dodatno skrb pri higieni in zdravem okolju.

Premier Janez Janša je izpostavil: »Krivulja širjenja virusa se ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. Skrbijo točkasti pojavi okužb po celi Sloveniji. To pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih – ter dodatnega testiranja njihovih stikov – sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij. Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta zato pretekli teden bistveno zmanjšala možnost novih okužb in izbruha novih žarišč. Hvala vsem za upoštevanje in razumevanje.«

“Vse pozitivne izkušnje omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov, ki se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev mogoče začele uveljavljati že od prihodnjega torka naprej,” je dejal premier.

Vlada proučuje tudi možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanja rok ter uporabe zaščitnih mask, je izpostavil Janša.

»Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele in boljšemu nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja.«

»Ob tem se moramo zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe lahko zgolj drastično omejevanje stikov vseh. Ali obratno. Bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99% vseh ostalih,« je dejal premier.

»Hvala vsem za zrelost in korajžo. Zaenkrat nam gre zmerno dobro. Slovenija dokazuje tudi navzven, da znamo in zmoremo. Nadaljujmo po tej poti. Ostanite zdravi,« se je ob koncu zahvalil premier Janez Janša.

U. C.