Janez Janša: Gre za trenutek, ko je potrebno stopiti skupaj

Po seji Sveta za nacionalno varnost, ki se je odvijala v soboto,  je predsednik Slovenske demokratske stranke v izjavi za medije dejal, da je bila ujma po svojem obsegu in posledicah hujša kot karkoli, kar nas je doletelo v prejšnjih desetletjih in da je škoda ogromna, pred nami pa je velika akcija čiščenja in sanacije.

Ob tem se je zahvalil vsem, ki so in še vedno sodelujejo pri odpravi posledic, pa tudi članstvu SDS, ki je, kot je dejal, odreagiralo izjemno solidarno.

Janez Janša se je uvodoma zahvalil vsem službam zaščite in reševanja, slovenskim gasilcem, vojski, policiji, županom slovenskih občin, ki so bile najbolj prizadete in so pravočasno odreagirali, prostovoljcem, ki so nudili in še nudijo pomoč in vsem tistim, ki so storili vse za to, da bi bile posledice te ujme omiljene, kolikor je mogoče. Kot je dejal Janša, je na Svetu za nacionalno varnost prevladalo spoznanje, da gre za trenutek, ko je potrebno stopiti skupaj, razprava o tem, kaj bi lahko storili, kaj bi zmanjšalo posledice te ujme, pa da lahko počaka.

Kot je dejal, se je v tem trenutku treba osredotočiti na to, da se prepreči nadaljnje škodljive posledice vseh teh poplav, pa tudi za posledice toče, za vse tisto, kar je v zadnjih tednih prizadelo slovensko kmetijstvo, slovensko podeželje. Janša je dejal, da so svetovali vladi inkluziven pristop pri pripravi interventnega zakona, v katerega je po njegovih besedah treba vključiti ukrepe, ki bodo celovito zaobjeli sanacijo škode te ujme in vsega kar je slovenske kmete prizadelo v zadnjih tednih: »Takega poletja ne pomnimo in treba je spremeniti prioritete. So stvari, ki so bile mogoče še včeraj nujne, pa so danes manj nujne«.

Poudaril je še, da je zdaj čas, da damo na mizo vse tiste stvari, ki niso bile storjene zaradi različnih birokratskih ovir in da se v ta interventni zakon vključi tudi ukrepe, ki bodo omogočali preventivno ravnanje. Tako pri urbanističnemu planiranju poselitve slovenskega prostora, pri izgradnji protipoplavnih objektov, pri hitrosti postopkov. Ob tem je izpostavil HE Mokrice. Če bi bila ta zgrajena z vsemi protipoplavnimi dodatki, ki so bili načrtovani in če se tega ne bi zaviralo že deset let, zagotovo velik del občine Brežice ne bi bil poplavno ogrožen.

Janša je še dejal, da je pred odločevalci, pred slovensko državo, pred lokalnimi skupnostmi trezna ocena, pa tudi čas, da vsi skupaj stopimo korak nazaj v smislu, da nismo arogantni, da ne mislimo, da je možno posledice nesreč ali naravo prelisičit tako, da nekaj zapišemo v zakon ali v Ustavo in se bo vse po svoje uredilo: »Človeštvo verjetno nikoli ne bo obvladalo narave v popolnosti, lahko pa se pripravimo na takšne nesreče kot je tudi ta ujma in posledice čim bolj omilimo«.

Janša je še poudaril, da slovensko vlado čaka tudi določena prerazporeditev pristojnosti in sredstev, ko gre za vzdrževanje vodotokov: »Nemogoče je iz Ljubljane odločat o tem, to pristojnost je treba prepustit občinam in občinam je za to treba zagotoviti tudi dodatna sredstva«.

Kot je dejal Janša, je Slovenska demokratska stranka predloge, ko gre za omilitev škode v kmetijstvu že dala, vladi pa so predlagali, da po svoji presoji te predloge vključi tudi v interventni zakon, ki naj bi se sprejemal že naslednji teden. Kot je dejal Janša: »Poslanci SDS bomo pri tem konstruktivno sodelovali. Gre za čas, ko je treba strniti vrste, naših poslancev ne boste našli na kolesih, na trgih, kjer bi protestirali, danes jih lahko najdete v Mozirju, kjer čistijo mesto in tako bo tudi v prihodnjih dneh«. Dejal je, da je zdaj čas, da stopimo skupaj, umirimo razpravo na družbenih omrežjih in da se osredotočimo na vse tisto, kar lahko storimo za to, da omilimo posledice te zelo velike naravne katastrofe, ki je prizadela vse nas. Izpostavil je še, da je veliko je prostovoljcev, ki se javljajo za to, da bi pomagali prizadetim. Ob tem pa, glede na izkušnje iz leta 2007, ko je naravna katastrofa prizadela predvsem občino Železniki, apeliral na vse tiste, ki ponujajo svojo pomoč, da so potrpežljivi in da se ne hodi pomagat samo tam, kjer so kamere. »Vsi imamo sorodnike, vsi imamo znance po državi, lahko se informiramo. Vsekakor pa je tisto mesto, kjer se največ ve, kje je pomoč najbolj potrebna, občina, župan« je poudaril Janša.

Ob koncu se je zahvalil še članstvu SDS: »Kot predsednik SDS se zahvaljujem članstvu, ki je odreagiralo izjemno solidarno, ne le med sabo, ampak povsod, kjer je bila pomoč potrebna« in apeliral na ostale kolege iz parlamentarnih strank, da temu vzoru sledijo.

 

Spletno uredništvo
Vir: Slovenska demokratska stranka