Janez Janša: Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta ‘štrikec’ se zmanjšuje in bodo velike težave.

Včeraj je v Predsedniški palači potekal sprejem in obeležitev 30. obletnice koalicije Demos, ki je odigrala odločilno vlogo pri osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije.

 

Slavnostna govornika sta bila dr. Hubert Požarnik in veleposlanik mag. Matjaž Šinkovec. Osrednji govornik je bil predsednik RS Borut Pahor. Na dogodku, ki sodi v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega pomena na prelomne dogodke v zgodovini slovenstva. Prisotni so bili tudi predsednik stranke SDS Janez Janša in poslanci SDS Jože Tanko, mag. Branko Grims, dr. Anže Logar, Eva Irgl in Marko Pogačnik ter sin dr. Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik.

Janša meni, da manjšinske vlade ne preživijo dolgo, če so razdrobljene. “Tudi Demosova koalicija, ko je postala manjšinska, ni živela dolgo. Zato se je Demos tudi razpustil,” je potegnil vzporednico z dogajanjem pred 30 leti.

Janša je dejal tudi, da bi v sedanji koaliciji lahko vlado “še nekaj časa ohranjali pri življenju, a veliko drugega kot škode ne morejo delati”. “Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta ‘štrikec’ se zmanjšuje in bodo velike težave,” napoveduje prvak SDS.

Kljub temu pa ne pričakuje, da bi do predčasnih volitev lahko prišlo v kratkem, saj meni, da so ljudje utrujeni od volitev, stranke pa finančno iztrošene, zato je težko voditi kakovostno kampanjo. Janši se zato zdi bolj verjetno, da se bo iskala neka “zasilna rešitev”, a bo prej ali slej prišlo do predčasnih volitev.

Na vprašanje, ali bi to lahko bila njegova stranka, pa je dejal, da “SDS nikoli ni zasilna rešitev”. Na vprašanje, ali se pogovarja s SMC o možnosti oblikovanja nove vlade, je dejal, da “od kar naša stranka obstaja, smo se vedno bili pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki so se bili pripravljeni pogovarjati. Tudi vse smo vabili v koalicije. Žal se na drugi strani ravna drugače”, navajajo na portalu Politikis.

M. P.