Foto: Twitter

“Izjava Roberta Goloba je pokazala, da tega zaupanja ni. Nekateri mi pravijo, naj ne odstopim in počakam, da me razrešijo, saj naj bi mi na ta način pripadla odpravnina v višini štirih mesečnih plač, kar predstavlja okoli 12 tisoč evrov. Moj odgovor je, da je ponos več vreden kot teh 12 tisoč evrov, in zaradi tega bom odstopil,” je na svojem blogu zapisal direktor Fursa Ivan Simič.

“Furs, čas je za slovo,” je sporočil direktor Fursa Ivan Simič. “V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral svojo ekipo. Kot sem že napovedal, bom takrat odstopil. To pomeni, da se umikam z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru pa omogočam, da si izbere novega direktorja, ki bo ustrezal njegovim kriterijem. Zame je to popolnoma normalna poteza ob zamenjavi vlade,” odločitev za odstop z mesta direktorja Fursa pojasni Ivan Simič.

“Prišel bo tudi novi predsednik vlade, ki je že pred volitvami napovedal, da bodo po volitvah zamenjali vse kadre sedanje vlade. Tudi to štejem za normalno potezo in nikakor ne razumem novinarjev in s tem seveda medijev, za katere delajo, da ob vsaki menjavi, ki jo izvede vlada ali odgovorni v vladi, iz tega ustvarjajo afere. Popolnoma normalno je, da si nova vlada izbere svoje kadre. To je moje mnenje. Mogoče tako razmišljam, ker nisem politik in ker zagovarjam stališče, naj si vsak minister izbere ekipo, s katero želi delati. Le tako bo lahko uspešen, saj bo ob sebi imel tiste, ki jim zaupa,” je zapisal Simič in tudi poudaril, da se ne strinja z izjavo prihodnjega predsednika vlade, da so dediščina odhajajoče vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih. “Žal ta njegova trditev ne drži in menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne,” je še zapisal Simič.

“Glede na to, da sem tudi sam na vodstvenem položaju v državni upravi, saj zasedam mesto generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije, je popolnoma normalno, da je bila njegova izjava namenjena tudi meni,” je v blogu poudaril Simič in dodal, da ga mnogi prepričujejo, da ni tako mislil, da je to bilo mišljeno na splošno in da ni razloga, da bi ga menjali. Simič to izjavo razume popolnoma drugače in na podlagi svojih izkušenj v državni upravi ve, kaj to pomeni.

“Dejstvo je, da ne moreš biti uspešen direktor davčne oziroma finančne uprave, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. Gre za preresno funkcijo, pri kateri bi si lahko dovolil, da nadrejeni dvomijo o tvojem delu,” izpostavlja Simič.

Simič meni, da tega zaupanja ni 

Izjava Roberta Goloba je po besedah Simiča pokazala, da tega zaupanja ni. Nekateri mu pravijo, naj ne odstopi in počaka, da ga razrešijo, saj naj bi mu na ta način pripadla odpravnina v višini štirih mesečnih plač, kar predstavlja okoli 12.000,00 evrov. “Moj odgovor je, da je ponos več vreden kot teh 12.000,00 evrov in zaradi tega bom odstopil,” pravi.

Tako s svojimi sodelavci v finančni upravi zaključujejo zadeve, na katerih so delali zadnje leto, saj je do njegovega odstopa ostalo le še nekaj dni. “Kar nekaj zadev bo zaključenih tudi po mojem odhodu, toda ekipa, s katero sem delal zadnje leto, je odlična in bo vse projekte pripeljala uspešno do konca. Upam, da me bo nova vlada razrešila takoj po tem, ko bom podal svoj odstop finančnemu ministru,” pravi in dodaja, da se svoji  ožji ekipi in vsem ostalim sodelavcem, brez katerih tega napredka ne bi bilo, zahvaljuje za možnost, da je lahko delal z njimi in odšel bo novim izzivom naproti. “Vrnil se bom v svoje podjetje,” napoveduje.

V življenju je za uspeh treba garati, toda garanje ni zmeraj dovolj. Moraš imeti srečo, da te kdo opazi in ti da možnost, da pokažeš, kaj znaš. Meni je vlada Janeza Janše po predhodnem predlogu dveh finančnih ministrov, dr. Andreja Bajuka in mag. Andreja Širclja, to možnost dala dvakrat. Če tega ne bi storila, ne bi nihče vedel, ali sem sposoben voditi Durs oziroma Furs. Zato je normalno, da funkcijo generalnega direktorja Fursa zapustim ob nastopu nove vlade. Več mi pomeni ponos in spoštovanje tistega, ki mi je namenil to funkcijo, kot funkcija sama. Res je, da tudi zaposleni na Fursu želijo, da ostanem, toda kot sem jim že povedal, je moja odločitev edina pravilna, predvsem pa poštena do tistih, ki so mi opravljanje te funkcije omogočili. Zaposleni v Fursu pa so dobro usposobljeni in bodo začete projekte zaključili brez težav,” svoj zapis zaključuje Simič.