V petek zvečer se je v središču Ljubljane zgodil nepopisen prizor, ki nas vse skupaj potiska v razmišljanje o tragičnih posledicah čezmernega uživanja alkohola. Močno alkoholiziran voznik je izgubil nadzor nad vozilom ter trčil v kovinske stebričke, nato pa še v dva nedolžna pešca na površini za pešce, ki sta bila na srečo deležna le lažjih poškodb.

Ta dogodek pa je le vrh ledene gore, ki je Slovenijo postavila med svetovne voditelje po obsegu posledic, ki jih povzroča čezmerno pitje alkohola.

Če pogledamo podatke, se nam odprejo srhljive številke. Skoraj polovica odraslih Slovencev pije čezmerno. In kje se skriva razlog za to stanje? Odgovorni smo prav vsi: posamezniki, družina, družba in država. Alkohol je že stoletja globoko ukoreninjen v našo kulturo, postal je del našega vsakdana. Pogosto ga slavimo in ga poveličujemo, a hkrati se zavedamo, da je največji povzročitelj trpljenja, bolečine in smrti.

Pomislite, koliko ljudi mora še umreti zaradi alkohola? Koliko družin mora biti razbitih in koliko otrok mora še trpeti zaradi nasilja v družini in različnih zlorab, da bomo enkrat za vselej rekli: “Dovolj je!”? Kaj je potrebno, da spregledamo? Koliko pijancev se giblje okoli nas, ki ogrožajo ne le sebe, ampak tudi družine in celotno skupnost? Koliko tragičnih prometnih nesreč s smrtnim izidom, koliko umorov in posilstev je potrebnih, da se končno zbudimo in povemo: “Dovolj je!”

Sram me je, da sem del družbe, ki zaradi svoje strpnosti do alkohola dovoljuje ubijanje nedolžnih na naših cestah. Sram me je, ko vidim, da zaradi te strpnosti prihaja do razpadanja družin. Sram me je, ko zaradi strpnosti do alkohola trpijo predvsem ženske pa tudi moški, ki postanejo žrtve psihičnega in fizičnega nasilja. In najbolj me je sram, ko vidim otroke, ki trpijo zaradi posledic alkohola.

Čas je, da se zazremo v ogledalo in se vprašamo, kaj smo pripravljeni narediti. Ali bomo še naprej sprejemali alkohol kot nujno sestavino našega življenja, ki nam prinaša zgolj bedo in trpljenje? Ali pa bomo enotni in se zavzeli za spremembo, za ozdravitev naše družbe?

Ne gre za to, da bi morali alkohol popolnoma izgnati iz našega življenja. Gre za to, da postanemo odgovorni, da se zavedamo svojih meja in da se zavemo posledic, ki jih povzročamo sebi in drugim. Gre za to, da prenehamo biti slepi za tisto, kar se dogaja okoli nas. Gre za to, da se postavimo na stran žrtev in jih podpremo, namesto da toleriramo njihovo trpljenje.

Zbudimo se in recimo alkoholu dovolj! Ne dovolimo več, da postane smrtonosni sovražnik našega življenja. Naredimo spremembo pri sebi, svojih bližnjih kot tudi na ravni družbe in države. Čas je, da prenehamo biti strpni do zlorab alkohola in postanemo zaščitniki nedolžnih, žrtev te neusmiljene substance.

Alkohol: Ubijalec na cestah, razdiralec družin in zatiralec nedolžnih. Naj bo ta naslov le začetek naše zavesti in akcije za boljšo prihodnost, ki je osvobojena alkohola.

Uredništvo
Piše Igor Prodanović