Foto: Simona Purkat

Včeraj je na Pristavi nad Stično potekala slovesnost ob 32. obletnici sprejetja prvega tajnega načrta bojne uporabe enot, ki je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA. Slovesnosti se je udeležila tudi delegacija Slovenske demokratske stranke, med njimi eden od takratnih glavnih akterjev, predsednik Janez Janša.

Foto: Simona Purkat

Včeraj je potekala slovesnost ob 32. obletnici sestanka, na katerem je bila sprejeta Direktiva za vojaško zavarovanje osamosvojitve. Čast uvodnega nagovora je pripadla predsedniku VSO in osamosvojitvene vlade Lojzetu Peterletu, ki je povedal: “Iz tega kraja seva osamosvojitvena energija. Uspeli smo, ker smo imeli jasen cilj, široko ljudsko podporo, enotnost v ključnih trenutkih in bili smo pripravljeni. Hvaležen sem ožji ekipi, ki je prek MSNZ pripravljala obrambo plebiscitarne volje. Naj živi samostojna, demokratična in evropska Slovenija!”

Foto: Simona Purkat

Zunanja situacija je bila izrazito nenaklonjena slovenski osamosvojitvi

Slavnostni govornik na Pristavi nad Stično je bil Igor Bavčar, član predsedstva VSO in notranji minister v obdobju 1990–92. “Tu je bil 7. 9. 1990 tajen, a legalen sestanek pripadnikov takratne vlade, ki so bili zadolženi za obrambno-varnostne zadeve. Za nami je bilo že nekaj mesec priprav. Izhajali smo iz ugotovitev, da milica je naklonjena novi oblasti, težje je bilo s TO RS, za kar je bil zadolžen Krkovič. Zunanja situacija je bila izrazito nenaklonjena slovenski osamosvojitvi,” je povedal.

Foto: Simona Purkat

Prireditve se je udeležil tudi vodja opozicije in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, nekdanji notranji minister Aleš Hojs, med udeleženci pa je bilo opaziti tudi poslanko iz vrst SDS Alenko Jeraj in nekdanjo poslanko Mojco Škrinjar.

Foto: Simona Purkat

Na slovesnosti, ki ga je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, sta spregovorila še župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, v kulturnem programu pa je nastopil pesnik in novinar Igor Pirkovič ter glasbena skupina Prijatelji.

JLA kot agresor

Dogodek obeležuje enega ključnih trenutkov slovenske samostojnosti, in sicer sestanka, na katerem se je prvič designiralo jugoslovansko JLA kot potencialno agresorko oz. ključno varnostno grožnjo, ki preti slovenski osamosvojitvi. V tistih dneh so se v Stični sprejeli in formalizirali strateški dokumenti, ki so bili podlaga za zaključno fazo organiziranja simbioze vojaško-policijske organizacije (MSNZ). Ta je kasneje ob agresiji na Slovenijo s strani JLA omogočila zmagovit oborožen odpor.

U. C.