Foto: Posnetek zaslona

Po tem ko je predsednik vlade Robert Golob s politično naivno in do slovenskih potrošnikov povsem neusmiljeno napovedjo regulacije cen pogonskih goriv povzročil kaos na bencinskih črpalkah, je tokrat napovedal odkup vsega slovenskega žita, kar pa je razburilo slovenske kmete.

Golob je na novinarski konferenci napovedal odkup vsega slovenskega žita, ne pa tudi cene, zahtevane kakovosti, od koga natančno bo država odkupovala žito in tudi ne finančnih pogojev odkupa, kar je kmete, ki sredi žetve še vedno ne vedo, kaj se bo zgodilo z njihovim pridelkom, razburilo.

Kmetje namreč še vedno nimajo dodatnih pojasnil. Kakšna bo cena? Zahtevana kakovost za odkup? Kakšni bodo finančni pogoji odkupa? Od koga bo država pravzaprav sploh odkupovala? Neposredno od kmetov, morda od živilskopredelovalne industrije? Na vsa ta vprašanja vlada Roberta Goloba skupaj s kmetijsko ministrico Ireno Šinko sredi žetvene sezone še vedno nima odgovora.

Na včerajšnji novinarski konferenci, ki jo je organizirala ena največjih odkupovalk žit pri nas, skupina Panvita, je Branko Virag, član uprave, direktor družbe Panvita Kmetijstvo in predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri Gospodarski zbornici Slovenije, za medije povedal, da so v hudi negotovosti prav zaradi negotovih razmer, ki trenutno vladajo na trgu.

Preberite tudi:

(Video) Besede Roberta Goloba šokirale Marto Kos

U. C.