Danes smo bili priča protestnemu shodu delavcev v zdravstveni negi, ki so zahtevali odpravo plačnih nesorazmerij. Po njihovem mnenju so nastala z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva. Vlado so pozvali so k poštenemu vrednotenju dela, ki ga vsakodnevno opravljajo.

Na protestu so se zbrali vsi tisti delavke in delavci v zdravstveni negi, ki so bili v času protesta prosti. Medicinske sestre in zdravstveni tehniki, negovalke in negovalci, bolničarke in bolničarji in babice so nosili transparente, ki nam vsem lahko dajo misliti.

Zdravstvo smo vsi, tudi medicinske sestre

Za tiste, ki nas potrebujejo, smo junaki, za vlado pa bedaki

Brez medicinskih sester ni zdravstva

Naše delo je vredno več kot je minimalna plača

Je zdravstvo sploh še celota

Vrednost našega dela je za vlado minimalna

Golob, čas je, da si zamrzneš krila

Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je vladi jasno sporočil, da so nezadovoljni z decembrskim dogovorom, ko so se dogovorili o dvigu plač nekaterim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu, medtem ko je vlada za zaposlene v zdravstveni negi vztrajala, da so bili dviga plač deležni že z dogovorom novembra 2021.

V sindikatu pa ob tem pojasnjujejo, da so takrat nekateri dobili le enega ali dva plačna razreda in zdaj zanje zahtevajo razliko do štirih plačnih razredov, kot je tudi predviden dvig za del zaposlenih v dogovoru oktobra lani.

Ob tem so tudi pojasnili, da jih precej njih dela za bruto plače, ki so pod zakonsko določeno minimalno plačo. Opozorili so, da so plače, o katerih se poroča v javnosti, plače, ki vsebujejo nočno delo, dežurstva in nadure in ne plače, ki jih zaposleni v zdravstvu dobijo za redno število ur.

Delavci v zdravstveni negi ne želijo biti več spregledani in preslišani in predvsem zato so se tudi zbrali pred vladno palačo.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je v svojem nagovoru zaposlenim v zdravstvu med drugim tudi povedala: “Danes nam je minister dal jasno vedeti, da ne bomo ničesar dosegli in da kaj se gremo, da hodimo na ulico. Ampak to je naša pravica!”

Zanikala pa je tudi ministrovo izjavo, da naj bi bili z aprilom vsi deležni dviga plač. Pojasnila je, da temu ni tako, ker so v lanskih pogajanjih izpadli v celoti. “To konkretno pomeni, da bo srednja medicinska sestra v ambulanti pri družinskem zdravniku še vedno ostala v 24. plačnem razredu, v katerem bo ostala do leta 2024 oziroma do implementacije plačnega stebra, kar je dva plačna razreda pod minimalno plačo že zdaj,” je še dodala.

Medicinske sestre smo del te celote, ampak le takrat, ko je treba delati 24 ur na dan, vse dni v letu. Brez nas ni zdravstva,” je še povedala.

Seveda pa se ob teh fotografijah vsi upravičeno lahko vprašamo, kako današnja oblast gleda na proteste. Pred Državnim zborom je zdaj že kar utečena praksa, da se med protestniki pojavi predsednica Urška Klakočar Zupančič kot da se ne zaveda, da je del oblasti.

Ob tem pa je še bolj smešno dejstvo, da mediji to celo prikazujejo na tak način.

Tako na gasilskem, kot na današnjem protestu medicinskih sester pa se je pojavil tudi poslanec stranke Levica in njen predsedniški kandidat v zadnji predsedniški tekmi, Miha Kordiš, ki očitno ne ve, da je njegova stranka del vladne koalicije in je protest usmerjen tudi proti njegovi stranki.

Razumi, če moreš!