Ob današnjem 14. Tradicionalnem slovenskem zajtrku so v Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS pripravili izjavo, ki jo objavljamo v nadaljevanju.

slika

Danes se je dan začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, sestavljenim iz mleka, medu, masla, kruha in jabolk slovenskega porekla.  

V šolah, vrtcih in številnih ustanovah so danes, ko obeležujemo dan slovenske hrane, pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru je letos  že štirinajstič zapovrstjo.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, kakor tudi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Ob tem, kako je zajtrkovanje pomembno dobijo najmlajši tudi razlago da je treba biti pozoren, kakšno hrano jemo in, da je lokalna hrana, če je le možno, najboljša izbira.

Člani Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS smo prepričani, da je slovenska hrana varna in kakovostna, da je nujno povečati zaupanje slovenskega potrošnika v lokalno hrano. Prav tako si želimo, da bi se količine pri nas pridelane in predelane kakovostne ter varne hrane za nacionalno samooskrbo nenehno povečevale. Nujno je naše zavedanje, da je hrana strateška surovina.

Vsak kmet v Sloveniji, ki prideluje hrano, ne prideluje samo komercialnega artikla, ampak prideluje nekaj kar je strateškega pomena za prihodnost vseh nas.

Izbirajmo hrano lokalnega izvora in s tem pomagajmo slovenskim kmetom, živilcem ter prispevajmo k razvoju slovenskega kmetijstva in podeželja.  

Spletno uredništvo