Evropska ombudsmanka Emily O’Reilly je evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru sporočila, da je Evropska komisija v odgovoru varuhinji navedla, da v prvotno določenem roku (29.1.2024) za predajo dokumentacije o obisku Jourove v Sloveniji ne bo mogla sprejeti odločitve.

Evropska komisija s skrivanjem zahtevanih dokumentov o obisku Vere Jourove zdaj tudi uradno krši sklep varuhinje človekovih pravic. Je pa Urad evropske varuhinje za človekove pravice doslej vseeno prejel en dokument s strani Evropske komisije in ga tudi pregledal. Na podlagi tega je evropska varuhinja za človekove pravice Emily O’Reilly Evropsko komisijo ponovno pozvala, naj čim prej sprejme odločitev o posredovanju dokumentov oziroma jih objavi.

Urad ombudsmanke dodaja, da v tej fazi v skladu s pravili, ki urejajo delo varuha, ne morejo posredovati več informacij o pregledu enega dokumenta, ki so ga prejeli s strani Komisije.

Ker se mandat Evropske komisije letos končuje in ker komisija dokumente o obisku v Sloveniji skriva že skoraj dobro leto, je jasno, da je bila misija Vere Jourove v Sloveniji resnično škandal brez primere, ki je močno vplival na krnitev medijske svobode v Sloveniji in omogočil brutalne čistke na RTV Slovenija. Ker se odgovorni na Evropski komisiji zavedajo svoje nedopustne intervencije v suverenost ene od držav članic, skušajo ta škandal na vse pretege pomesti pod preprogo.

ODZIV dr. ZVERA NA OMREŽJU X:

Ne boste verjeli, podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova varuhinji človekovih pravic evropski ombudsmanki odgovarja, da Komisija ni bila v položaju, da bi predala zahtevano interno dokumentacijo v prvotno določenem roku (29. januar 2024). Evropska komisija s skrivanjem zahtevanih dokumentov o obisku Vere Jourove v Sloveniji, zdaj tudi uradno krši sklep varuhinje človekovih pravic. Je pa Urad evropske varuhinje za človekove pravice doslej vseeno prejel en dokument s strani komisije in ga tudi pregledal. Na podlagi tega je ombudsmanka Evropsko komisijo ponovno pozvala, naj čim prej objavi dokumente, ki sem jih od njih zahteval. Urad ombudsmanke dodaja, da v tej fazi v skladu s pravili, ki urejajo delo varuha, ne morejo posredovati več informacij o pregledu dokumenta, ki so ga prejeli s strani Komisije. Ker se mandat Evropski komisiji letos končuje in ker komisija dokumente o obisku v Sloveniji skriva že skoraj dobro leto, je jasno, da je bila misija Jourove v Sloveniji resnično škandal brez primere, ki je močno vplival na krnitev medijske svobode v Sloveniji in omogočil brutalne čistke na RTV. Ker se odgovorni v Evropski komisiji zavedajo svoje nedopustne intervencije v suverenost ene od držav članic, skušajo ta škandal na vse pretege pomesti pod preprogo.

A ne bo jim uspelo. Sam bom uporabil prav vsa pravna in politična sredstva, da se razkrije to umazano početje samega vrha Evropske komisije. To sem dolžan storiti že zato, da preprečimo morebitne podobne zlorabe v prihodnje.

Dr. Zver ob tem dodajam, da komisiji to ne bo uspelo. “Sam bom uporabil prav vsa pravna in politična sredstva, da se razkrije to umazano početje samega vrha Evropske komisije. To sem dolžan storiti že zato, da preprečimo morebitne podobne zlorabe v prihodnje.”

Dopis urada evropske varuhinje človekovih pravic
Spletno uredništvo
Vir: pisarna evroposlanca dr. Milana Zvera