Evropski poslanec dr. Milan Zver se je v Lukovici srečal s članicami in člani ter podporniki Slovenske demokratske stranke na družabnem srečanju, pospremljenem s športnimi igrami in prijetnim druženjem.

Poslanec se je uvodoma v nagovoru spominjal, kako je pred dobrimi 30 leti v Lukovici ustanavljal občinski odbor stranke in izpostavil nekatere znamenite osebnosti, kot je na primer Janko Kersnik, ki je odigral veliko vlogo v razvoju slovenske kulture in književništva.

Nadaljeval je, da so za njim že trije mandati evropskega poslanca in da lahko pokaže mnogo uspehov zadnjih let. “Nekateri dosežki so: poimenovanje dvorane v Evropskem parlamentu po očetu slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku, podvojitev proračuna za program Erasmus+, vodenje skrbniških skladov, od leta 2009 tudi v Bruslju bijem bitko za spravo, tako v zvezi s postavitvijo obeležij v Strasbourgu in Bruslju, kot tudi na drugih področjih, povezanih s tem,” je povedal poslanec.

Po njegovih besedah bo treba evrokratom na visokih funkcijah v naslednjem mandatu jasno povedati, kje so meje njihovega delovanja, ki, tako kot komisarka Jourova, poskušajo v državah članicah delati nekaj, česar zagotovo ne bi smeli. “Pri Jourovi smo postavili rdečo linijo in povedali ne boste nas imeli za norca in tega ne smete početi”, je bil jasen poslanec. Izpostavil je tudi, da evrokrati ne storijo ničesar na področjih, kjer pa bi morali delovati. “Naj omenim kanal C0, na moja opozorila smo venomer dobili odgovor, da so vse to avtonomne pravice države članice. Torej, kjer bi se morali oglasiti, se ne, kjer pa se ne smejo, pa se z veseljem vmešajo,” je poudaril poslanec. “Tako je na primer Vera Jourova z jasno politično agendo prišla k svojim političnim prijateljem pomagati uresničevati zakon o RTV, ki je zelo nevaren, kar se je izkazalo takoj, ko je ustavno sodišče sprostilo zakonodajni proces, in so takoj odsekali vodstvo RTV ter spremenili programsko shemo. Takih dogajanj enostavno ne smemo dovoliti,” je bil odločen dr. Zver.

Nadaljeval je, da EU poskuša integrirati, bolj povezati, regulirati področje medijev, zato so sprejeli akt o medijski svobodi, ki je nevaren, ker dajo poudarek nacionalnim spremembam v stilu korenčka in palice. “Slovenci so že pridno posnemali evropski akt v delu, kjer gre za palico. Korenček bo za glavne medije, dobili bodo proračunski denar, bistveno več kot prej, in ustrezno oglaševalsko politiko, medtem ko bodo tisti mediji, ki so morda drugače usmerjeni, prejeli palico. Vsaj trije členi v slovenski zakonodaji so taki, da lahko medij kar ukinejo, vzamejo licenco in podobno. Če bo ta zakon, ki je sedaj v razpravi, prišel v veljavo, se moramo kar bati oziroma bi morali narediti vse, da se ta medijski zakon ne sprejme,” je poudaril dr. Zver.

Po njegovih besedah je predvsem kultura tisto področje, na katero je treba v EU še posebej paziti. Spomnil je na to, kako se je v zgodovini dogajalo, da se je skušalo poenotiti jezik in kulturo z različnimi takoimenovanimi skupnimi jedri. “Leta 1921, ko so skušali s skupnimi jedri, so se Slovenci uprli. Takrat je bilo močno avtonomistično gibanje za slovensko kulturo, jezik in šolo. Tudi v času komunizma jim s skupnimi jedri ni uspelo. Nato so ponovno poizkušali v 80ih letih, ko se je trudilo ustvariti neko skupno jugoslovansko kulturno sceno. Tudi takrat nismo popustili,” je naštel poslanec. Nadaljeval je: “Tudi v EU se kaže podobna tendenca s skupnimi jedri in politikami, in tudi temu se moramo močno upreti. Res je, da smo v EU našli najboljše okolje, v katerem živimo, vse do življenja v EU, smo vedno več dajali, kot dobivali, sedaj je obratno. Ne smemo pa sprejeti teze, da bi se to okolje popolnoma centraliziralo in da bi Bruselj imel oblast nad področji, ki spadajo pod suverene pravice Slovenije.”

Spletno uredništvo
Vir: pisarna evroposlanca dr. Milana Zvera