Vir: eMaribor

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je po pogovorih s pravnik in predsedniki strank koalicije KUL umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja. Zaradi umika soglasja pa je bil odpovedan tudi Kolegij predsednika državnega zbora, na katerem bi morali sprejeti odločitev o sklicu izredne seje.

Je to izgovor ali ima težavo s štetjem?

Kljub temu, da je imel Erjavec velike težave z zbiranjem podpisov, zlasti s svojo poslansko skupino, je z 42 glasovi v petek vložil nezaupnico aktualni vladi in upal, da se bodo stvari na tajnem glasovanju obrnile njemu v prid, ter da bo dobil potrebnih 46 glasov.

Po poročanju Erjavca je soglasje h kandidaturi umaknil ker meni, da bo zaradi okužb z novim koronavirusom oziroma zaradi samoizolacije nekaterih poslancev težko dobil potrebnih 46 glasov. Prav tako pa je tudi mnenja, da bi bilo prav, da postopek o nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci.

Predsednik DZ Igor Zorčič pa poudarja, da bo postopek nezaupnice v primeru umika Erjavčevega soglasja h kandidaturi končan. V kolikor bodo želeli vložiti nov predlog, bodo morali to storiti vključno s podpisi poslancev.  

Preberite tudi:

To je mnenje Zmaga Jelinčiča o uspehu KUL pri rušenju vlade

U. C.