V  preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 616 klicev, 198 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 39 nanašalo  na  kriminaliteto, 50 na javni red in mir, ter 87 na prometno varnost.

 

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 6 tatvin, 3 vlome (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 4 primere poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 17 prometnih nesreč z materialno škodo in 8 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami.

Glede  javnega  reda  in miru so intervenirali 13 krat na javnem kraju (ena oseba  je  bila pridržana) in 5 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Vlomi:
V okolici Kamnika so neznanci vlomili v skladiščne prostore podjetja, od koder so odtujili polizdelke iz barvnih kovin. Podjetje je oškodovano za nekaj tisoč evrov.
V Litiji so neznanci vlomili v skladiščne prostore podjetja, od koder so odtujili električne vodnike. Podjetje je oškodovano za okoli 1.500 evrov.

Drzna tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena 19. 6. 2023 na Viču. Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanko s pogovorom o izvedbi gradbenih del. Drugi storilec je med tem iz hiše odtujili nakit  in tako lastnika oškodoval za okoli tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom bele barve. Opis enega izmed storilcev: star okoli 30 let, suhe postave visok med 170 do 180 cm. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Drzne tatvine  iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar
ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj

Prometne nesreče:
Včeraj okoli 19. ure se je na cesti od Ljubljane proti Litiji, pri odcepu Graško cesto zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki treh osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica, ki je zavijala levo, odvzela prednost vozniku, ki je pripeljal nasproti. Odpadli deli vozila pa so poškodovali še vozilo voznice, ki je vozila v smeri Litije. Pri tem so se lažje telesno poškodovali povzročiteljica in potnik v njenem vozilu ter udeleženi voznik. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 12. ure se je na Roški cesti v Kočevju zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal 1.34 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 11.30 se je na Ljubljanski cesti na Vrhniki zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in peška. Do prometne nesreče je prišlo, ker voznik odvzel prednost pešcu na prehodu za pešce. Pri tem se je pešec lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 9. ure se je v križišču Porentove in Rašiške ulice v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesarka. Do prometne nesreče je prišlo, ker je kolesarka pri vključevanju v promet odvzela prednost vozniku osebnega vozila. Pri tem se je kolesarka lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Uredništvo