Evropski poslanec dr. Milan Zver so na četrtkovi novinarski konferenci skupaj s predsednikom stranke SDS Janezom Janšo in strokovnjakom za mednarodno pravo Miho Pogačnikom predstavili tožbo, ki jo je evropski poslanec dr. Milan Zver vložil na Sodišče EU proti Evropski komisiji v povezavi z dejavnostmi podpredsednice komisije Vere Jourove med njenim lanskim obiskom v Sloveniji.

Dr. Milan Zver je uvodoma dejal, da je  zaupanje v integriteto evropskih institucij ključnega pomena za njen obstoj, »kajti ko institucije izgubijo zaupanje, padejo v krizo in lahko tudi razpadejo, zato je pomembno razkrivati napake kot se je zgodilo pri intervenciji komisarke Vere Joruovi v slovenski politični in pravni prostor.«

»Pred mesecem dni sem obljubil, da bomo pripravili tožbo, saj upravna in politična pot na tem polju nista dali rezultatov, slovenska javnost pa ima interes in pravico, da izve vso resnico, kaj se je dogajalo v zvezi z obiskom Vere Jourove v Sloveniji,« je povedal poslanec in dodal, da je njegova pisarna prosila mednarodnega pravnika Miho Pogačnika, da pomaga pri pripravi tožbe, uradni zastopnik na sodišču pa bo odvetnik Janez Stušek.

»Upam, da bo sodišče v tem primeru čimprej presodilo, saj gre za precedenčni primer. S tožbo ne želimo prikazati kršitev postopka in načel upravnega postopka ali materialnih pravil prava EU, ampak zlorabo pooblastil, ki so se v primeru obisku Vere Jourove v Sloveniji zgodili in pa nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici na polju, kjer je država članica popolnoma suverena,« je poudaril poslanec.

Navedel je, da v tožbi zahteva, da komisija izročijo vso dokumentacijo glede obiska v Sloveniji, prav tako pa »želimo videti vse, kar je cenzurirano in komunikacijo, ki je nastala med Evropsko komisijo in vlado, ki sta sodelovali pri tem obisku,« je povedal poslanec. Dodal je, da če bi takšni obiski postala stalna praska, bi stopnja zaupanja državljanov EU v evropske institucije močno padla, to pa bi, kot že izpostavljeno, lahko vplivalo na nastanek večje krize.

»Tega si ne želimo, želimo pa opozoriti, da so takšne stvari nedopustne in tudi obiski komisarke Vere Jourove po nekaterih ustavnih sodiščih v državah članicah niti ne sodijo v njeno pristojnost. V Evropski komisiji imamo drugega komisarja, to je komisarja Reyndersa, odgovornega za pravosodje,  in če že, bi moral nekdo drug obiskovati evropska sodišča ter skozi njihovo delo presojati, ali je vladavina prava v državah članicah dobra, ali ne. Seveda bi tudi to bilo sporno, ker so komisarji predstavniki evropske konsekutive in se nimajo pravice vmešavati v delo najvišjih pravnih teles v državah članicah. To je v Evropi jasno,« je poudaril dr. Zver

Po mnenju dr. Zvera komisarka Jourova v Nemčiji zagotovo ne bi nikoli poskušala s takšno intervencijo kot se je zgodilo v Sloveniji. »Naša naloga, ne le nas poslancev, ampak tudi državljanov Republike Slovenije, je, da se tovrstne politikantske želje v prihodnje preprečijo, zato je ta tožba tudi nek precedenčni primer, ki bo pozitivno vplival na prihodnji razvoj EU,« je zaključil poslanec.

Na vprašanje, kakšna so pričakovanja dr. Zvera glede tožbe, pa je navedel, da pričakuje, da se evropske institucije opozori, kje je meja, do katere gredo lahko v primeru izvajanja svoje moči. »Visoki evropski uradniki nimajo ingerence, da intervenirajo v državi, na področjih, ki so po načelu subsidiarnosti v pristojnosti držav članic,« je ponovno poudaril poslanec.

Spletno uredništvo