Bomo končno izvedeli ali je evropska komisarka Vera Jourova pri predsedniku Ustavnega sodišča Mateju Accetu res lobirala za kadrovsko čistko na RTV Slovenija, ki jo izvaja aktualna uprava RTV pod vodstvom Zvezdana Martiča, in sicer po dogovoru s predsednikom vlade Robertom Golobom?

Evropska varuhinja za človekove pravice je namreč na pobudo evropskega poslanca dr. Milana Zvera zahtevala, da Jourova po več kot pol leta razkrije vse dokumente, ki zadevajo njen obisk pri predsedniku slovenskega Ustavnega sodišča.

Spomnimo. Predsednik Ustavnega sodišča Acceto, je kmalu po njenem obisku spremenil svoje stališče glede zadržanja izvajanja novele zakona o RTV.  Če je s prvotnim zadržanjem izvajanja te novele prav predsednik Ustavnega sodišča odločilno zaustavil pohod vlade na RTV, pa je s svojim nepričakovano spremenjenim stališčem povzročil največjo čistko med novinarji v zgodovini RTV, ki jo je septembra izvedla nova odgovorna urednica informativnega programa Polona Fijavž.

Razkritje dokumentov, ki jih je Evropska komisarka Vera Jourova na vse mogoče načine prikrivala toliko časa, lahko močno zamaje tako verodostojnost Ustavnega sodišča, še posebej pa predsednika Mateja Accetta kot tudi komisarke same.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v izjavi za Planet TV poudaril, da »utemeljeno sumi, da je komisarka naredila prekršek, napako, da je intervenirala na področju, kjer v državi članici ne bi smela, in to se mi zdi, da je tudi glavni razlog, da se boji razkriti vse dokumente, ki sem jih zahteval.«

»Prepričan sem, da sem upravičen do vpogleda v te dokumente, kakor tudi slovenska javnost, ki je prav tako upravičena do vpogleda v te dokumente. Ne gre za neko osebno kaprico, da bi si želel bojevati s komisarko, gre za pomembno načelo, na katerem temelji Evropska unija, in sicer da evropske institucije ali pa evrokrati ne smejo intervenirati v države članicah na področjih, za katere niso pristojne,« je v izjavi še poudaril evropski poslanec.

Spletno uredništvo
Vir: pisarna evropskega poslanca dr. Zvera