Evropski poslanec dr. Milan Zver v svojem pismu predsednici Odbora Evropskega parlamenta za kulturo Sabine Verheyen opozarja na petkovo nevarno odločitev Ustavnega sodišča o odpravi zadržanja izvajanja delov novele zakona o RTV Slovenija.

Ustavno sodišče je s petkovim dejanjem dalo jasen in očiten signal vsakokratni politični oblasti, da so v Sloveniji dovoljene politične kadrovske čistke, s katerimi se člane vodstvenih in nadzornih struktur od oblasti neodvisnih institucij, vključno z javnimi mediji, po vsakem prevzemu oblasti lahko zamenja s sebi lojalnimi.

Skrbi pa predvsem dejstvo, da so ustavni sodniki v treh mesecih brez odločanja o vsebini, spremenili mnenje o nujnosti zadržanja izvajanja zakona. Žal je takšna odločitev sledila enormnim pritiskom vladajoče strukture – s predsednikom vlade na čelu – na ustavno sodišče. Vlada naj bi nekaterim sodnikom za “pravilno glasovanje” ponujala celo dobro plačane sodniške službe na evropskih sodiščih.

Dodatno skrbi tudi vmešavanje evropske politike z Vero Jourovo na čelu, ki se je po javni podpori vladni noveli ter le 10 dni po zadržanju zakona, srečala s predsednikom ustavnega sodišča, ob tem pa ni pripravljena razkriti celotnega poročila in njenega opomnika ob obisku Slovenije.

Na predsednico odbora CULT Sabine Verheyen je evropski poslanec dr. Milan Zver zato naslovil tudi prošnjo, da v okviru odbora CULT organizira razpravo, posvetovanje in analizo, ki bodo prispevale k boljšemu razumevanju vprašanj in izzivov, povezanih z neodvisnostjo javnih medijskih ustanov, vključno z odločitvami Ustavnega sodišča glede zakonodaje o RTV.

Pismo evropskega poslanca dr. Zvera objavljamo v celoti:

Uredništvo
Vir: evropski poslanec dr. Milan Zver