Na sejah Odbora za zunanjo politiko je bilo izrecno poudarjeno, da se vprašanje uresničitve sodbe arbitražnega sodišča v bilateralnih odnosih vztrajno uvršča na dnevni red. To stališče je bilo večkrat poudarjeno tudi s strani ministrice Tanje Fajon. S tega vidika je nedavna izjava premierja jasen odstop od dosedanje diplomatske prakse.

Poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Anže Logar je na ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z arbitražno sodbo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Predsednik vlade Robert Golob je ob svojem prvem obisku na Hrvaškem v zvezi z arbitražno sodbo med drugim dejal naslednje: »Pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike.«

  1. V zvezi s tem sprašujem, ali je to stališče usklajeno z MZEZ?

Na vseh sejah Odbora za zunanjo politiko od predstavitve arbitražne odločbe (javnih in zaprtih sejah) je bilo izrecno poudarjeno, da se vprašanje uresničitve sodbe arbitražnega sodišča v bilateralnih odnosih vztrajno uvršča na dnevni red. To stališče je bilo večkrat poudarjeno tudi s strani ministrice Tanje Fajon. S tega vidika je izjava premierja jasen odstop od dosedanje diplomatske prakse, zato sprašujem MZEZ naslednje:

  1. Na podlagi česa je prišlo do spremembe v strategiji zastopanja arbitražne sodbe v bilateralnih odnosih s Hrvaško?
  2. Koliko sestankov v zvezi s tem strateškim vprašanjem je potekalo med MZEZ in predsednikom vlade?
  3. Ali MZEZ podpira zasuk v pristopu do HR? Ali je to spremembo predlagalo ministrstvo?
  4. Zakaj te bistvene spremembe ministrstvo ni predstavilo poslancem na seji OZP?

Premier Golob je ob robu srečanja v zvezi z arbitražno sodbo dejal tudi:

»V prijateljskem duhu se včasih najde rešitev tudi takrat, ko je ne pričakuješ, ko se pogovarjaš spoštljivo in kulturno.«

Ob tem MZEZ sprašujem:

  1. Kakšno »rešitev« je imel premier s tem v mislih?

V dosedanjih bilateralnih pogovorih, pa tudi na vseh razpravah med državnimi institucijami je bilo jasno poudarjeno, da je rešitev samo ena – uveljavitev arbitražne sodbe.

  1. Zato sprašujem MZEZ, če in kdaj je v obdobju ministrovanja Tanje Fajon ministrstvo pripravilo nabor različnih pristopov/rešitev onkraj arbitražne sodbe, ki bi rešilo vprašanje meje?

 

Spletno uredništvo