Dosedanji župan ni bil zainteresiran olajšati življenja starejšim prebivalcem Ljubljane

Vir: Socialna omrežja

Te dni sem se vrnila iz potovanja po Češki. V Pragi sem se vozila z metrojem, tramvajem in mestnim avtobusom. Ko sem želela v kiosku kupiti vozovnico za nekaj dni, me je prodajalka vprašala, od kod sem in koliko sem stara. Povedala mi je, da se starejši nad 70 let, čeprav niso državljani Republike Češke, vozijo zastonj. Kaj pa pri nas?

Opazila sem tudi, da je mladina bolj spoštljiva do starejših. Ob vstopu starejšega takoj vstanejo in odstopijo sedež. Pri nas pogosto mlad človek na enem sedežu sedi, na drugem ima nahrbtnik in noge prislonjene na nasprotnem sedežu ter brska po mobitelu. Seveda so tudi številne izjeme, ki takoj ponudijo sedež, kajti poznajo bonton, čutijo spoštovanje do starejših, kar so jih naučili njihovi starši. So pa tudi nekateri starejši včasih zelo nestrpni, arogantni do mladih in celo voznikov avtobusov.

Dosedanji župan ni bil zainteresiran olajšati življenja starejšim prebivalcem Ljubljane. Urejal je le ozki del mesta, predvsem tistega, ki ga obiskujejo turisti. Nam meščanom pa le viša parkirnine, tudi na Žalah, pobira denarne kazni itd.

Če bi omogočil starejšim občanom brezplačne vožnje bi marsikateremu starejšemu, slabše mobilnemu z nizko ali nižjo pokojnino, omogočil lepše trenutke v življenju in srečanju s svojimi vrstniki, prijatelji, sorodniki.

B. K.