Diplomirana babica direktno: Pa saj dobiš kakih 2000 € plače!

Foto: mondo.rs

Po spletu je zaokrožilo pretresljivo pismo mlade mamice in diplomirane babice, ki dela na intenzivni negi in terapiji za dojenčke. Njen partner je tehnik zdravstvene nege in je zaposlen v urgentni ambulanti. Kako pretresljive so razmere v zdravstvu, nazorno prikazuje njen zapis, ki ga objavljamo v celoti (besedilo ni lektorirano):

❗Pa saj dobiš kakih 2000€ plače❗v zdravstvu ❗BERI!

Ja, tako mi rečejo prijatelji, znanci, tisti, ki vedo, da delam v zdravstvu. Delam na 3 izmene, vsak drugi vikend je delavni. Sem mlada (?) in imam več energije kot moje “starejše kolegice”, katerim se klanjam (vsa čast za 10,20,30 let dela v nočnih izmenah in odrekanja družini!!!).

A imam družino! In partnerja – ki prav tako dela na 3 izmene. Voziva se Ce-Lj-Ce, nisva veliko skupaj a ko pride tisti teden ali 2, ko gremo poleti na morje je MAGIČNO; skupaj smo: DRUŽINA! 1X na leto si privoščimo, ja, si.

Jaz diplomirana babica na INTENZIVNI NEGI IN TERAPIJI ZA NOVOROJENČKE, on tehnik zdravstvene nege v URGENTNI AMBULANTI. Torej, delava z zelo ranljivo skupino. Ponosna, ko pripomoreva k negi, oskrbi…. Osupla, obupana, ko naju doletijo bolj žalostni prizori (takrat se zavedava kaj imava doma; 2 zdrava otroka). A pravijo, da zmoremo vse. Pa res zmoremo? Kako se pa to kaže doma? Kako dolgo lahko moje telo zdrži ta naš tempo? No, to se sprašujem jaz. Pa grem naprej (ker vem da bi lahko bilo hujše). Imam zdrave punce in streho nad glavo! Le tiste moje čokoladice ni v predalu 1 teden pred plačo ??.

Ok, torej…… ŽIVIMO, se veselimo, beremo vse možne komentarje in objave, ki kažejo na zdravstvo in zdravstvene delavce. Pa mi je le hudo ko se spomnim let ko sem ponosno hodila na zdravstveno fakulteto, ko sem si mislila “ah, boš že naredila tiste nočne…..saj bo plača toliko boljša in predvsem SPOŠTOVALI TE BODO”.

KDO SI PA DANES ŽELI DELATI V ZDRAVSTVU? Koga spoštujete danes? Komu bi želeli “malo lagodnejše življenje” zato ker ga on omogoči vam? Kdo resnično dela za ljudi?

❗Koliko €€€ BI MI/NAMA PRIVOŠČILI ker sem 3 mesece z vsem SRCEM SKRBELA ZA OTROČKA, ki je ob rojstvu tehtal pol kilograma (katerega sta starša čakala 8 let) in pomeni VES SVET za mamico in očka? In koliko mojemu partnerju, ki je sredi noči uspešno reagiral, pripomogel pri oskrbi pacienta, ki je utrpel MOŽGANSKO KAP in je zaradi ekipe PREŽIVEL? ❗

❗?❗DOBRIH 1000€ JE MOJA PLAČA! ❗?❗

In vsak dan me je strah, da se ne zmotim in tekom dela ne naredim usodne napake, vsak dan sem vseeno vesela ker imam najlepše delo, pa me je strah za našo prihodnost. Žalostna sem ko se samo zamislim kaj vse narediva za soljudi, jaz za “druge” otročke…..a svojima ne morem nuditi veliko.

In, JA, BOLJŠE PLAČILO bi odtehtalo naš zmešan bioritem, nenaspane dni in razne bolezni, ki so povezane z deloviščem!

Leta pa GREDO MIMO….

Med. sestre, babice, tehniki, strežnice, bolničarji….. BREZ NAS NI ZDRAVSTVA! ZDRAVSTVO SKRBI TUDI ZA VAS! Dajmo malo spoštovanja nazaj, prosim……