Foto: DZ RS

Ponoči so poslanci z 51 glasovi za potrdili osmi protikoronski paket, s katerim se bodo blažile posledice epidemije koronavirusa v višini 320 milijonov evrov. Znotraj PKP8 sta ključna dva ukrepa, in sicer subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo.

Deset poslancev glasovalo proti pomoči državljanom

Kljub temu, da je zakon namenjen pomoči prebivalstvu je proti je glasovalo deset poslancev; vsi poslanci Levice ter Marjan Šarec (LMŠ) in Franc Trček (SD). Preostali predstavniki opozicije niso glasovali.

Ključna sta dva ukrepa

V PKP8 sta ključna dva ukrepa in sicer subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, v zakonu pa so zapisane tudi globe za preskakovanje vrstnega reda pri cepljenju.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pojasnil, da bo ukrep subvencioniranja čakanja na delo veljal vse do konca aprila, po zakonu pa ga bo lahko vlada podaljšala še dvakrat po mesec dni.

Po besedah ministra so delodajalci zakon dobro sprejeli in tudi ugodno vpliva na trg dela. Do subvencioniranja pa bodo upravičeni vsi delodajalci, ki jim bodo prihodki upadli za več kot 20 odstotkov. Ukrep subvencioniranja čakanja na delo lahko podjetja koristijo že od prve razglasitve epidemije lani spomladi, z novim zakonom pa je določeno, da bodo lahko podjetja, ki so z vladnimi odloki zaprta, od države koristila nadomestila plač delavcev v celoti.

V PKP8 se ureja tudi vprašanje povišanja minimalne plače, ki se je z letošnjim januarjem zvišala na 1024,24 evra bruto. Ker so podjetja zaradi epidemije v težavnem položaju, jim bo država v letošnjem prvem polletju 50 evrov subvencije za delavca z minimalno plačo, v drugi polovici pa ponudila razbremenitev pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

V SD in SAB bi dvig minimalne plače subvencionirali le tistim delodajalcem, ki tega sami ne bi zmogli, vendar je DZ obe dopolnili zavrnil.

Pomoč tudi za polnoletne dijake in študente v tujini

Solidarnostni dodatek v višini 50 evrov bodo prejeli tudi polnoletni dijaki, dodatek v višini 150 evrov pa študenti, ki se izobražujejo na fakultetah v tujini. Enako velja za prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, pa vojne veterane in invalide ter tudi brezposelne, ki so zaposlitev izgubili v času od 12. marca 2020.

U. C.