Danes bo pred Mestno hišo potekal že šesti veliki protest proti Jankovićevi zastrupitvi pitne vode.

Protestniki bodo pred Mestno hišo izrazili svoje nestrinjanje z okoljsko spornim projektom kanala C0. Gre za ogromno transportno kanalizacijsko cev na strogem vodovarstvenem območju, prek katere bi vsakodnevno teklo 3 milijone litrov nevarnih komunalnih odplak. Prav tako pa bodo izrazili tudi svoje nestrinjanje s podražitvijo vrtcev ter ukinitvijo prevoza otrok s posebnimi potrebami v šolo in iz nje.

Zoran Janković se v zadnjem mesecu trudi prepričati ljudi, da sporni drekovod ne pušča. Za te trditve ni predstavil nobenega tehničnega dokaza, npr. izvedbe tlačnega preizkusa, niti ne dovoli, da bi izvedli neodvisen strokovni pregled. Poleg tega hoče Janković za ministra za javno upravo vsiliti svojega podžupana Koritnika, ki je kot minister odgovoren za izdajo enega od nezakonitih gradbenih dovoljenj, ki ga je izdal nepristojen organ v nezakonitem postopku. Za to njegovo nezakonito početje ga je nagradil z mestom podžupana Ljubljane. Janković hoče za vsako ceno od upravnega sodišča doseči, da razveljavi sklep Agencije za okolje, ki mu je naložila, da mora pripraviti oceno vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. In zanimivo; čeprav je Janković ves čas trdil, da ima za drekovod vsa gradbena dovoljenja, je pred kratkim vložil zahtevo za izdajo še enega gradbenega dovoljenja,” je v sporočilu za javnost zapisal organizator protesta Aleš Primc.

“V PONEDELJEK23. 10., ob 14.30, vabljeni na šesti veliki protest pred ljubljansko mestno hišo PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vode. Vodo moramo obraniti, dokler je še čista. Pridite na shod in pokažite, da ne želite piti vode pomešane s kanalizacijskimi odplakami. Pridite na shod in s tem zavarujte vodo zase, svoje otroke in vnuke. Pridite tudi tisti, ki niste iz Ljubljane. Vedeti morate, če lahko Janković zastrupi vodo v Ljubljani, ki jo pije 300.000 ljudi, lahko še veliko lažje kdo zastrupi vodo kjer koli po Sloveniji,” zapiše organizator. 

A to ni edini razlog današnjega protesta! Primc tokrat navaja tri dodatne razloge za udeležbo na protestu. Prvega, ker je Jankovič s svojo večino v mestnem svetu na prejšnji seji za 15 odstotkov podražil vrtec. Drugega, ker je Janković s svojo večino v mestnem svetu določil standard samo 2 m² prostora na otroka v vrtcih. Tretjega, da je ukinil organiziran prevoz za otroke s posebnimi potrebami v šolo in iz nje.

“Na seji dne 23. 10. hoče Črnučam vzeti en vrtec, ki je predviden s prostorskim načrtom,” piše Primc.

Na tokratnem shodu za zaščito čiste pitne vode bodo sodelovali Aleš Hojs, predsednik mestnega odbora SDS, dr. Tina Bregant, mestna svetnica, Brane Grad, kmet in dolgoletni borec za čisto pitno vodo, in Aleš Primc, organizator.

 

Spletno uredništvo