Danes se na Bledu začenja 15. strateški forum BSF. Forum bo v nasprotju s prejšnjimi leti potekal le en dan. Dogodek bo potekal pod naslovom Izzivi in priložnosti v svetu po covidu-19 se bodo pogovarjali predvsem o prihodnosti EU po brexitu in pandemiji.

 

Gostitelj, premier Janez Janša, bo danes na Bledu v živo gostil madžarskega premierja Viktorja Orbana, hrvaškega kolega Andreja Plenkovića, predsednika češke vlade Andreja Babiša, poljskega kolega Mateusza Morawieckega, bolgarskega kolega Bojka Borisova in srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Uvodni nagovor bo imel predsednik republike Borut Pahor, nato bo voditelje preko videopovezave nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, v razpravi pa bosta sodelovala še italijanski premier Giuseppe Conte in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Premier Janez Janša  bo imel bilateralne pogovore z vsemi prisotnimi predsedniki vlad. Sestal se bo tudi z Vučićem, posebnim predstavnikom EU za dialog Beograd – Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom ter visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom. Slednji bo visoki gost panela zunanjih ministrov, kjer se bodo ob slovenskem ministru Anžetu Logarju zbrali še njegovi kolegi iz Hrvaške, Madžarske, Slovaške, Češke in Poljske. Preko videopovezave se jim bo pridružila še državna sekretarka na nemškem zunanjem ministrstvu Michelle Müntefering.

U. C.