Ponedeljkov potres, ki je za vedno spremenil življenja milijonov ljudi, za sabo pušča črno statistiko. Še vedno pa reševalci uspejo rešiti še žive ljudi, ki so ostali ujeti med ruševinami, a upanja je vse manj.

Potres z magnitudo 7,8, ki je prebivalce prizadetega območja presenetil med spanjem, je razlog za številne smrtne žrtve, ranjene in neverjetno veliko oseb, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Število smrtnih žrtev, ki vsak dan strmo narašča, se je v Turčiji in Siriji povzpelo že na več kot 28.000, ocenjujejo pa, da se bo še podvojilo. Na turški strani so potrdili več kot 24.600 žrtev, v Siriji pa 3500. Samo v Turčiji je ranjenih več kot 85.000 ljudi.

Na prizadeto območje na jugu Turčije je v soboto pripotoval tudi Martin Griffiths, pomočnik generalnega sekretarja ZN za humanitarno pomoč. Po njegovih ocenah se bo število mrtvih zagotovo vsaj še podvojilo. Po poročanju 24. ur je dejal, so točnejše ocene žrtev trenutno še nemogoče, saj je treba za to “priti pod ruševine”. “Nismo še zares začeli šteti mrtvih,” je dodal.

Po izjavi turškega predsednika Erdogana je v Turčiji več kot 1,5 milijona ljudi nameščenih v šotorih, hotelih in drugih zasilnih bivališčih, v Siriji je po zadnjih ocenah brez doma ostalo 5,3 milijona ljudi.

Upanja, da bi še našli preživele, skorajda ni več, kljub temu, da še rešijo ujete osebe, ki so potres in zrušitev objektov preživeli. Tudi slovenski reševalci s psi, ki so pomagali pri iskanju preživelih, so se včeraj vrnili v domovino. Po napovedih tamkajšnjih oblasti  na prizadeta območja prihaja mehanizacija za odstranitev ruševin.

 

Uredništvo, J.V.