Vir: Twitter

Vlada je na včerajšnji seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije. Časovno obdobje odreditve karantene se skrajšuje s 14 na 10 dni.

Od nedelje v karanteno za 10 dni

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci pojasnil, da je vlada skrajšala obdobje karantene s 14 na 10 dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Sprememba začne veljati v nedeljo.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po novem nista več časovno omejeni, ob vstopu v Slovenijo pa bo treba predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in ni bil opravljen v Sloveniji.

Vlada je za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2 izvajalcem zdravstvene dejavnosti za čas trajanja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2, od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020, iz proračunske rezerve zagotovila pravice porabe v znesku do 5.000.000 evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti izvrši 21. 9. 2020.

Žarišča okužb so šole in domovi za starejše

Kacin je povedal, da se virus širi po celotni Sloveniji, ter da vnosov iz tujine praktično ni. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše. “Nihče si ne želi, da bi se nam ponovil spomladanski scenarij. Z virusom se moramo naučiti živeti in tudi tako pomagati vsem epidemiologom in preostalim v zdravstvu,” poudarja Kacin.

T. C.