Pravni red v primeru sporne gradnje kanala C0 očitno ni spoštovan in kanal je nezakonita »črna« gradnja. Vlada bi morala ustrezno posredovati preko inšpekcijskih služb, strokovne in druge podpore v okviru ministrstev ter z organi pregona.

Opozicijski poslanec mag. Branko Grims je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje glede nezakonite gradnje kanala C0.

Njegovo poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

Na skupni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter odbora za infrastrukturo, okolje in prostor dne 15. marca v Ljubljani je prisotna predstavnica ministrstva za naravne vire in prostor nedvoumno potrdila, da je izgradnja kanala C0 na spornem odseku nezakonita. Na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert, ali se brez okoljevarstvenega dovoljenja lahko gradi, je prisotna predstavnica ministrstva (in s tem vlade) dala jasen odgovor: »Na tem odseku ne!«.

Vladi Republike Slovenije je torej očitno znano, da se v okolici Ljubljane gradi velik infrastrukturni objekt nezakonito, saj nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. Pri tem gre za sporen in ekološko zelo občutljiv projekt, ki lahko trajno uniči najpomembnejši vodonosnik čiste pitne vode za področje Ljubljane.

Vlada Republike Slovenije je po ustavi in zakonih odgovorna za obstoj pravne države, dosledno spoštovanje in izvajanje zakonov ter uresničevanje pravnega reda v celoti. Za to razpolaga z na osnovi zakona ustanovljenimi ustreznimi inšpekcijskimi službami, sredstvi, strokovno in drugo podporo v okviru ministrstev, ter z organi pregona. Pravni red v primeru sporne gradnje kanala C0 očitno ni spoštovan in kanal je nezakonita »črna« gradnja. To postavlja pod vprašaj delo služb, inšpekcij ter Policije pri sporni gradnji kanala.

Vladi Republike Slovenije zato postavljam naslednji vprašanji:

1. Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da zagotovi zakonitost pri izgradnji spornega kanala C0?

2. Kdaj in kako bo Vlada Republike Slovenije ugotavljala odgovornost za očitno nezakonito gradnjo ter za posredovanje Policije v korist tistih, ki so očitno kršili zakon, in to proti občanom, ki so zgolj branili svojo lastnino, ki je ustavno zaščitena vrednota?

3. Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da prepreči ogrožanje zdravja več sto tisoč ljudi v glavnem mestu z nezakonito izgradnjo velikega kanalizacijskega voda – kanala C0 – preko glavnega ljubljanskega vodonosnika čiste pitne vode?

Medtem pa, ko Vlada in njeni organi ne ukrepajo, se posamezniki borijo za tisto, kar se nihče ne bi smel, za čisto in pitno vodo.

Po petkovem protestu na lokaciji sporne gradnje, bo v ponedeljek ponovno protestni shod, ki se bo odvijal pred Mestno hišo z začetkom ob 14.30 uri. Protest v organizaciji mestnega svetnika Aleša Primca, ki je na prejšnjem shodu jasno povedal, da se bodo shodi nadaljevali pred vsako sejo v mestnem svetu.

Ti shodi niso samo prizadevanje za zdravo in pravično Ljubljano, ampak za normalno in pravično Slovenijo. Shod je organiziran in prijavljen v skladu z zakonom. Pridite! Povabite naprej!

Nastopili bodo:

Aleš Hojs, novi predsednik Mestnega odbora SDS Ljubljana

dr. Tina Bregant, zdravnica in mestna svetnica

mag. Tomaž Ogrin, okoljevarstvenik

Bojan Kermavner, občan

Urša Cankar Soares, kulturni program

Aleš Primc, voditelj in organizator

Uredništvo, J.V.