Borut Pahor: Je nastopil čas za pokrajine?

Vir: pokrajine.si

Danes bo predsednik Borut Pahor, v Predsedniški palači priredil posvet z naslovom “Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?”. Od zadnjih prizadevanj je minilo že deset let, kljub določbam 143. člena slovenske ustave o ustanovitvi pokrajin kot samoupravnih lokalnih skupnosti.

V delu je že nov predlog, ki ga oblikuje strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete. “Strokovni predlogi zakonodajnih rešitev so zdaj pripravljeni do te mere, da je o njih mogoče in treba izmenjati politična stališča,” navaja Pahor kot razlog za današnji posvet, navajajo na 24ur.

Prvotni predlog, ki so ga kmalu preoblikovali, je predvideval 11 pokrajin, vezanih na mestne občine. Trenutni predlog pa predvideva ustanovitev 10 pokrajin s posebnim statusom Ljubljane in Maribora. Na ta način bi dobili pomursko, štajersko, koroško-šaleško, savinjsko, osrednjeslovensko, dolenjsko-belokranjsko, gorenjsko, goriško, zasavsko-posavsko pokrajino in primorsko-notranjsko. Naloge pokrajinskega sveta v mestnih občinah Ljubljana in Maribor bi izvrševal mestni svet, pristojnosti in naloge predsednika pokrajine pa župan. V MO Koper se s posebnim statusom Ljubljane in Mariborja ne strinjajo, še več, pričakujejo, da bodo v naslednjih fazah priprave zakonodaje, poseben status dodelili tudi njim, saj so “kot prepoznava tudi veljavna zakonodaja, središče nacionalnega, regionalnega in mednarodnega pomena“.

Posveta v predsedniški palači se bodo udeležili tudi minister za javno upravo Rudi Medved, predsednik Odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač ter predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

U. C.