Bo Janković zemljišča, kjer bi Soča lahko zgradila nove prostore, raje prodal na javni dražbi?

Foto: Družbena omrežja

Univerzitetni rehabilitacijski center (URI) Soča, na katerem se letno zdravi več kot 20 tisoč najtežjih bolnikov, se v zadnjih letih spopada s prostorsko stisko in načrtuje gradnjo novih prostorov. Tu pa se pojavi problem, saj bo zemljišča na katerih načrtuje širitev MOL prodala na javni dražbi. Na zemljiščih, predvidenih za širitev Soče, bodo v prihodnjih letih verjetno zrasla luksuzna oskrbovana stanovanja.

Tik ob Soči je več zemljišč, ki so v lasti občine. Del zemljišč je Soča leta 2014 od občine dobila v brezplačno uporabo, a se je najemna pogodba iztekla. Zemljišča so namenjena tudi za gradnjo zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in drugih dejavnosti, ki niso moteče za okolje.

V Soči so načrtovali gradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka. Za vse to bi potrebovali sosednja zemljišča v lasti ljubljanske občine.

Toda ljubljanski župan Zoran Janković ima drugačne načrte. Prihodnji četrtek bo namreč MOL omenjena zemljišča prodajala na dražbi. 20.600 kvadratnih metrov zemljišč, v neposredni bližini Soče, ponuja po izklicni ceni 10,3 milijona evrov. Varščina za sodelovanje na dražbi znaša milijon evrov.

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Aleš Šabeder so pojasnili, da “pod zdaj znanimi pogoji na dražbi ne morejo sodelovati”, piše Siol.net.

Siol.net navaja tudi, da je občina ministrstvu pripravljena prepustiti del zemljišč v bližini Soče, a le pod pogojem, da se država v zameno odpove lastništvu nepremičnine, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica.

Zakaj si Zoran Janković želi objekt, ki je ključnega pomena za zdravljenje otrok in je pri tem pripravljena trgovati z usodo druge zdravstvene ustanove, ki se ukvarja z najtežjimi rehabilitacijami bolnikov?

T. C.