Cene hrane pri povprečni plači 1.400 EUR in povprečni pokojnini 780 EUR v Sloveniji so za skoraj 50% višje kot npr. v sosednji Italiji, kjer povprečna plača znaša 1.990 EUR, povprečna pokojnina pa 1.400 EUR. Naša vlada ne reagira, ne pripravi niti novega izračuna minimalnih življenjskih stroškov in zdi se, da uvaja princip “vsi enaki, vsi revni”.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je na Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca  naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z izračunom minimalnih življenjskih stroškov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

V koalicijski pogodbi je zapisana zaveza k pogostejšemu izračunu minimalnih življenjskih stroškov, kar naj bi koalicija uredila s pomočjo spremembe zakonodaje. Minister Luka Mesec je na zaslišanju kot kandidat za ministra napovedal nov izračun minimalne plače s pomočjo sistema minimalni življenjski stroški +20% ter nov izračun minimalnih življenjskih stroškov.Ponovni izračun minimalnih življenjskih stroškov je v svojem predvolilnem programu izpostavila tudi Levica.

Osnovne življenjske potrebščine in stroški se v zadnjem času dražijo, cene hrane so bile konec marca višje za več kot 19%. Mleko in jajca so se podražila za več kot 24%, kruh za 20% in meso za 18%. Cena električne energije je bila višja za skoraj 50%. Oblačila so se podražila za 9%, medicinski proizvodi pa za več kot 7%.

Upokojenci s svojimi pokojninami več ne shajajo, prav tako ne zaposleni z minimalno plačo, 12,85% dvig minimalne plače namreč ne zadostuje za pokritje navedenih podražitev, namenjen pa je zgolj eni skupini zaposlenih. Težave pa imajo tudi ostali zaposleni, saj so cene hrane pri povprečni plači 1.400 EUR in povprečni pokojnini 780 EUR v Sloveniji za skoraj 50% višje kot npr. v sosednji republiki Italiji, kjer povprečna plača znaša 1.990 EUR, povprečna pokojnina pa 1.400 EUR.

S tem v zvezi vas sprašujem:

– Ali ste na ministrstvu pripravili zakonsko podlago za nov izračun minimalnih življenjskih stroškov?

– Če da, kdaj predvidoma bo zakonska sprememba vložena v proceduro v Državnem zboru?

– Ali in kolikokrat je bil opravljen nov izračun minimalnih življenjskih stroškov, ter na kakšni zakonski podlagi ter po kateri formuli (prosim za natančen podatek)?

Uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS