Ana Zagožen: Zakaj je Ljubljana med najslabšimi EU prestolnicami glede nakupa stanovanj?

Foto: demokracija.si

Kot je pokazala nedavna študija v Veliki Britaniji, je Ljubljana na devetem najslabšem mestu od 34 evropskih prestolnic, kjer so pogoji za nakup stanovanj izredno slabi. Najboljši pogoji za nakup stanovanja so v Bruslju, Bernu in Kobenhavnu.

Mestna svetnica Ana Zagožen je županu Zoranu Jankoviću zastavila vprašanje, zakaj je torej Ljubljana na tako nizkem mestu.

Področje stanovanjske problematike v Ljubljani rešuje tudi Javni stanovanjski sklad MOL-a, vendar večinoma le kar zadeva najemniška stanovanja, pa še v tem segmentu je na voljo zelo malo stanovanj za mlade (seznam upravičencev z dne 26.9.2018: http://www.jssmol.si/razpisi-za-obcane/).

Ali bi lahko občina sofinancirala gradnjo novih stanovanj? Ali pa odkupila nova stanovanja in jih ponudila mladim pod ugodnejšimi cenovnimi pogoji oziroma ali bi lahko občina subvencionirala razliko do tržne vrednosti pri nakupu stanovanj na območju MOL-a za mlade?

Lahko bi v okviru Javnega stanovanjskega sklada MOL-a ustanovili zbiranje sredstev, ki bi bila namenjena mladim kot pomoč pri nakupu stanovanj. Občina bi torej lahko pomagala pri nakupu stanovanj s sofinanciranjem dela vrednosti stanovanj. Npr. Če znaša povprečna tržna vrednost stanovanj v Ljubljani na kvadratni meter cca. 2.700,00 EUR, bi lahko občina mladim sofinancirala polovico tega zneska, saj ob tržnih cenah stanejo garsonjere ali enosobna stanovanja nekje od 135.000,00 EUR navzgor, to pa ob povprečni neto plači mladih (od 800,00 do 1.500,00 EUR) pomeni, da lahko mladi mesečno za nakup stanovanj namenijo okrog 500,00 EUR, kar za posameznika pomeni, da bi moral varčevati za stanovanje celo do 30 let, mlada družina pa od 15-20 let.

MOL bi po njenem mnenju moral nameniti sredstva tudi za nakup stanovanj, ne le za najem.

R. B.