Ambulante za neopredeljene so zasilni izhod in hkrati slaba rešitev,  napovedovanje reform pa žal ne prinaša rešitev, ki jih mnogi pacienti težko pričakujejo.

 

Poslanka opozicijske stranke SDS Anja Bah Žibert je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje glede ambulant za neopredeljene.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

 

Videti je, da od začetka letošnjega leta, čeprav kasneje kot napovedano, ko so pričele delovati ambulante za neopredeljene, z vaše strani niso bili izvedeni prav nobeni drugi konkretni ukrepi za rešitev zaskrbljujoče situacije glede pomanjkanja osebnih zdravnikov. Zgolj napovedovanje reforme žal ne prinaša rešitev, ki jih mnogi pacienti težko pričakujejo.

Da so ambulante za neopredeljene zasilni izhod in hkrati slaba rešitev pa so v času sprejemanja vašega t. i. drugega interventnega zakona opozarjali mnogi predstavniki laične in predvsem strokovne javnosti. Z vidika ustrezne in celovite obravnave pacienta je ambulanta za neopredeljene problematična predvsem zato, ker zdravnik v ambulanti pacienta ne pozna in ni seznanjen z njegovo celotno zdravstveno sliko, kar predstavlja resen in nedopusten odmik od pravice vseh državljanov do enake obravnave.

Zaradi vsega navedenega me zanima, kje vi kot prvi odgovorni za reševanje problemov v slovenskem zdravstvu vidite napredke pri zagotavljanju zadostnega števila osebnih zdravnikov kot rezultat vašega vodenja Ministrstva za zdravja?

 

Medtem pa se Mestna občina Ljubljana na svoji spletni strani hvali, da je odprla še eno ambulanto za neopredeljene, že osmo po vrsti. A večina teh ambulant ni obiskana tako, kot bi bila ambulanta osebnega zdravnika. Za pacienta je moteče, da mora ob vsakem obisku znova razlagati svoje stanje, pojasnjevati in razlagati zgodovino bolezni in zakaj uporablja določena zdravila, za katera potrebuje recepte.

Mestni svetniki župana in Gibanja svoboda pa so na zadnji seji mestnega sveta potrdili dodatek za delovno uspešnost, čemur so opozicijski svetniki nasprotovali.

 

Uredništvo, J.V.