Ali veste, kaj je Irena Joveva delala na novega leta dan?

Foto: Družbena omrežja

Prijazno je intervjuvala predsednika vlade Marjan Šarca. Tistega, ki jo je v zahvalo, samo dva meseca po opravljenem pogovoru na POP TV, postavil za nosilko svoje strankarske liste za volitve v Evropski parlament.
Kako prijazno ga je iz Kamnika spraševala po njegovih ciljih v letu 2019 in o tem, s kom je bil v mislih pri novoletnih željah, si lahko preberete v spodnjem prepisu oddaje.

PETRA KERČMAR: Veliko dela pa bo imela letos tudi nova slovenska vlada, prva in zagotovo tista ključna naloga bo seveda rebalans proračuna.

JANI MUHIČ: A tu so še nujne reforme. Od pokojninske do zdravstvene. Kakšni pa so cilji vlade? S premierjem je bila v Kamniku Irena Joveva.

IRENA JOVEVA: Dober večer gospod premier.

MARJAN ŠAREC (predsednik vlade): Dober večer.

IRENA JOVEVA: Začniva dnevu oziroma večeru primerno, zdaj tiste najbolj osnovne zadeve, ki so bile odprte so pod streho, torej dogovor s sindikati, nazadnje tudi urejeno z vojaki. V katero smer pa zdaj? Kaj ste si oziroma kaj si boste zastavili recimo tiste tri cilje za leto 2019?

MARJAN ŠAREC (predsednik vlade): Res je. Uspeli smo rešiti nekaj tistih stvari, ki so nas pričakale na mizi. Leto 2019 pa bo za nas in za vlado zelo naporno. Namreč čaka nas kar nekaj ukrepov, tako na področju zdravstva, moramo nadaljevati, minister je že predstavil neke ukrepe, treba jih bo v letu 2019 tudi realizirati. Potem na področju obrambno varnostnega sistema, krepitev le tega. Mi bomo morali zdaj v rebalansu zagotoviti dovolj sredstev in pa seveda kam bodo ta sredstva šla. Kot glavna zadeva pa seveda, kot sem pravkar omenil je pa rebalans. Treba ga bo zapreti, treba bo sprejeti rebalans za 2019 in seveda potem počasi pripravljati tudi proračun za 2020 in 2021. Tako da nalog je kar veliko. V letu 2019 pa se bo intenzivno delalo tudi na pripravah za predsedovanje, Slovenija bo leta 2021 predsedovala Svetu Evropske unije in tukaj smo nekoliko v zamudi, zato bomo morali napeti vse sile. Čaka nas pa seveda še mnogo drugih, tudi infrastrukturnih projektov, se pravi Koper – Divača tir bo vroča tema, zagotovo. In pa seveda predor Karavanke. Tudi to je znano. Tako da kaj lepega se tej vladi res ne obeta, problemov bo veliko. Ampak ne glede na to sem realist in verjamem, da se da kaj od tega tudi rešiti, če bo volja pri vseh.

IRENA JOVEVA: S kom ste pa v mislih pri novoletnih željah?

MARJAN ŠAREC (predsednik vlade): Predvsem v mislih s tistimi, ki so na delavnih mestih, ki so mogoče po bolnišnicah, ki so tudi vojaki na misijah in pa vsi tisti, ki ne morejo praznovati tako kot bi si želeli. Mislim, da tisti potrebujejo največ naših misli, ker za mnoge so prazniki tudi težki in zato želim vsem res, da bi praznovali čim lepše in čim bolj tako kot si sami želijo.

IRENA JOVEVA: Najlepša hvala za ta pogovor in srečno seveda v novem letu.

MARJAN ŠAREC (predsednik vlade): Hvala, tudi vam vse dobro.

K. L.