Ravno v ponedeljek, ko je imelo Ustavno sodišče na dnevnem redu ponovno odločanje o RTV Slovenija, se je evropski poslanec dr. Milan Zver končno dokopal do konkretnega odgovora na vprašanje: S koliko predsedniki ustavnih sodišč in v katerih državah članicah EU se je v tem mandatu srečala Vera Jourova?

 

Spomnimo, dr. Milan Zver je v daljšem čakanju od predvidenega le dobil odgovor na vprašanje, ki ga je zastavil glede obiskov ustavnih sodišč. A odgovor je bil izmikajoč in nekonkreten. Odgovorila je le, da se “redno” srečuje s predsedniki ustavnih sodišč. Le zakaj komisarka ne odgovori s konkretnimi podatki? Saj vendarle ne gre za zasebna srečanja, temveč za javno delo komisarke, ki naj bi bilo celo v imenu državljanov Evropske unije.

Zaradi izmikanja odgovoru se je Zver odločil, da bo vprašanje zastavil ponovno in da bo prav tako zaprosil Raziskovalno službo Evropskega parlamenta, da pridobi odgovor, ki si ga javnost zasluži!

Včeraj, prav na dan, ko je Ustavno sodišče ponovno odločalo o RTV, je dr. Milan Zver prejel odgovor, a žal ne od evropske komisarke in podpredsednice Evropske komisije, temvec od Raziskovalne službe EP.

Poleg srečanja s predsednikom slovenskega Ustavnega sodišča, se je Vera Jourova srečala s še tremi predstavniki ustavnih sodišč, in sicer s predstavniki španskega Ustavnega sodišča, s predstavniki romunskega Ustavnega sodišča in s predsednikom češkega Ustavnega sodišča.

V celem mandatu je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova obiskala le štiri ustavna sodišča po EU.

“To pač ni “redno sestajanje s predsedniki US” kot je v svojem uradnem odgovoru izmikavo zapisala podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za področje transparentnosti,” je ob tem komentiral evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je dodal, da je “povedno tudi dejstvo, da sem odgovor moral pridobiti od Raziskovalne službe Evropskega parlamenta, saj Vera Jourova ni želela navesti tega podatka, ki zagotovo ne krepi zaupanja javnosti glede njenega srečanja s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča Matejem Accettom.

Uredništvo
Vir odgovora: dr. Milan Zver