Župan ni med osebami, ki imajo pooblastila za urejanje prometa, a v konkretnem primeru policija ni potrdila suma storitve kaznivega dejanja po drugem odstavku 305. člena Kazenskega zakonika.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Kosi je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pravno podlago za usmerjanje prometa s strani župana Mestne občine Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Prejel sem vaš odgovor številka 001-309/2023/3 (11-05) z dne 18. decembra 2023 na pisno poslansko vprašanje v zvezi s pravno podlago za usmerjanje prometa, ki ga je po lastni izjavi opravil župan Mestne občine Ljubljana.

Iz odgovora je razvidno, da župan ni med osebami, ki imajo pooblastila za urejanje prometa in da v konkretnem primeru policija ni potrdila suma storitve kaznivega dejanja po drugem odstavku 305. člena Kazenskega zakonika (KZ-1).

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

1.    Ali se javno priznanje župana Mestne občine Ljubljana, da je sam aktivno in namenoma usmerjal promet ter s tem opravil nalogo policije, torej, da je aktivno in namenoma opravil dejanje, ki ga je upravičena opraviti samo uradna oseba, ne šteje med dokazi suma storitve kaznivega dejanja po drugem odstavku 305. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)?