Objavljamo odprto pismo predsednici DZ glede današnjega ravnanja podpredsednice DZ Nataše Sukič, ki je s priklenitvijo na protestu zjutraj preprečila uradno dejanje uradni osebi za deportacijo dveh azilantov na Hrvaško. 

Ministrstvo za notranje zadeve je za 19. maja 2023 napovedalo deportacijo dveh prosilcev za mednarodno zaščito na Hrvaško. Na dan izvedbe je pred Azilnim domom na Viču ob 7. uri zjutraj potekal protest. Med udeleženci je bila tudi podpredsednica Državnega zbora RS Nataša Sukič, ki je bila, glede na medijske objave, priklenjena s prosilcema za mednarodno zaščito.

Na protestu je bilo torej udeležena podpredsednica državnega zbora, ki je v nasprotju z zavezo v Programu za delo koalicije 2022–2026 o spoštovanju vladavine prava, zagotavljanja neodvisnosti in strokovnosti delovanja institucij ter upoštevanja načela delitve oblasti preprečila uradno dejanje uradni osebi, kar predstavlja nedopusten poseg v opravljanje uradnih nalog skladno z veljavno zakonodajo.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je ob zgoraj navedenih okoliščinah na predsednico DZ mag. Urško Klakočar Zupančič naslovila odprto pismo glede stališča o ravnanju podpredsednice Državnega zbora RS Nataše Sukič.

Uredništvo
Vir: Slovenska demokratska stranka