»V veselje mi je, da delamo skupaj. Želim, da nadaljujemo uspešno delo naših predhodnic in poskrbimo za čim bolj prepoznavno vlogo žensk v naši stranki. Želim, da še naprej delamo dobro za bližnje in našo Slovenijo,« je na Akademiji ob 30. obletnici Ženskega odbora SDS dejala predsednica ŽO SDS Alenka Jeraj.

V soboto je v hotelu Jama v Postojni potekala akademija ob 30. obletnici Ženskega odbora Slovenske demokratske stranke.

Predsednica ŽO SDS in poslanka v DZ gospa Alenka Jeraj je uvodoma pozdravila na otvoritvi podpredsednico SDS in poslanko v Evropskem parlamentu gospo Romano Tomc, nekdanji predsednici ŽO SDS gospo Bojano Kos in nekdanjo poslanko v Evropskem parlamentu dr. Romano Jordan. Ženski odbor SDS tudi aktivno sodeluje s podmladkom SDS, Slovensko demokratsko mladino, zato je bil na dogodku tudi predsednik SDM Dominik Štrakl s partnerko. V imenu Kluba seniorjev in seniork pa se je prireditve udeležila članica ŽO Ljubljana gospa Ida Medved.

Predstavnice ženskega odbora SDS so prehodile dolgo pot, tako dolgo, kot je dolga naša mlada država Slovenija. ŽO SDS je največja ženska organizacija v Sloveniji, na kar so članice izredno ponosne.

V nadaljevanju prireditve je zbrane nagovorila predsednica ŽO SDS Alenka Jeraj. Dejala je, da je ponosna, da vodi ženski odbor SDS, kjer se zbirajo ženske, ki si želijo napredka, dobrih odnosov, urejenega okolja, v katerem živijo in ustvarjajo.

»Smo tiste, ki del svojega prostega, nekatere pa tudi delovnega časa, namenjamo skrbi za skupno dobro, uveljavljanju pravičnejšega in poštenega okolja ter izboljšanju razmer za vse,« je poudarila predsednica Jerajeva.

Dodala je, da začetki ŽO SDS segajo daleč v leto 1991, ko se je tudi rodila samostojna Slovenija in takrat so ženske predstavnice na ustanovnem sestanku Socialdemokratinj izvolile svojo prvo predsednico Ženskega odbora. »Od takrat se je zvrstilo veliko dogodkov, aktivnosti, srečanj, okroglih miz ter sestankov, ki so krepili zavedanje o vlogi in pomembnosti žensk v naši družbi. Krepila se je tudi vloga žensk v naši stranki. Povečevalo se je število članic v Izvršilnem odboru SDS, število poslank, županj in svetnic,« je dejala Jerajeva.

Vsem navzočim je čestitala ob 30. rojstnem dnevu ŽO SDS in dodala, da kdor dela dobro in iskreno, je vedno nagrajen. Jerajeva želi vsem članicam veliko uspehov tudi v bodoče.

Tudi zdajšnja predsednica ŽO SDS Jerajeva je več let vodila Slovensko demokratsko mladino. Zbrane je na prireditvi nagovoril tudi sedanji predsednik SDM Dominik Štrakl, ki se je zahvalil ženskam za vse dobro delo, ki ga opravljajo in seveda za njihovo sodelovanje z mladimi. Dejal je, da se tako uspešnega sodelovanja nadeja tudi v prihodnosti.

ŽO SDS pri mnogo projektih sodeluje tudi skupaj s Klubom seniorjev in seniork. Podpredsednica Kluba Ida Medved je na prireditvi povedala, da so seniorji zelo povezani z ženskim odborom SDS, saj je veliko predstavnic ŽO tudi članic KSS.

Zdravnica, gospa Bojana Kos je vodenje Ženskega odbora prevzela leta 1996, ko so se začeli intenzivneje ustanavljati občinski in regijski Ženski odbori. »Ženski odbor SDS je nastal zaradi želje, da bi se ženske politično aktivirale. Ustanovile so ga ženske, ki zaradi krivičnega komunističnega sistema do takrat niso delovale v politiki,« je dejala prva predsednica ŽO SDS. Nadaljevala je, da so ženske imele željo prispevati svoj pogled v politiko. Nekdanja predsednica je danes vesela, da se je v Slovensko demokratsko stranko vključilo veliko število žensk, ki imajo željo »sodelovati pri demokratizaciji države in ustvariti take pogoje, da mladi ne bodo odhajali v tujino,« je še zaključila Kosova.

Na 2. kongresu Ženskega odbora pa je vajeti v svoje roke prevzela dr. Romana Jordan, ki je bila dva mandata poslanka v Evropskem parlamentu. Ženski odbor je pod njenim vodenjem, v dveh mandatih, izvedel mnoge odmevne javne tribune in srečanja, navezali pa so tudi mednarodne stike. V nagovoru zbranim na Akademiji je dejala, da je bil njihov moto vedno pozitiva, sodelovanje in zaupanje. »Na ta način smo želele izboljšati sprejemljivost politike v družbi,« je poudarila Jordanova. ŽO SDS je čestitala ob tako visokem jubileju, kakor tudi Slovenski demokratski stranki za izvrsten rezultat na državnozborskih volitvah.

Slavnostni nagovor na današnji prireditvi je imela evropska poslanka in vodja slovenske delegacije v Evropskem parlamentu gospa Romana Tomc. Uvodoma se je dotaknila aprilskih državnozborskih volitev, za katere je dejala, da je Slovenska demokratska stranka skupaj z ŽO SDS dosegla najboljši možen rezultat, a vendar meni, da bo v prihodnosti rezultat še izboljšala in okronala z zmago.

»Iskrene čestitke ob naši 30. obletnici. Ponosna sem ne le na ŽO SDS, ampak na celotno Slovensko demokratsko stranko, ki je zagotovo najpomembnejša stranka samostojne Slovenije in je v 30 letih dokazala, da stoji za svojimi načeli in da dela za skupno dobro,« je poudarila Tomčeva.

Ob koncu je dejala, da so v Ženskem odboru SDS zbrane ženske iz različnih okolij, z različnimi poklici in različnih starosti, pa vendar so jim skupna načela, zaupanje v pravno in demokratično državo, ki ponuja enake možnosti za vse, ne glede na spol.

Celotna prireditev je imela danes v Postojni bogat kulturni in glasbeni program, ki sta ga obogatila Andreja Zakojšek in Primož Krt.

Ženski odbor SDS se je v teh letih krepil in ustanavljale so občinske in regijske odbore, ki so nepogrešljivi del aktivnosti stranke. Srečujejo se na sejah Sveta Ženskega odbora SDS. Ob koncu Akademije je zbrane nagovorila tudi predsednica Sveta Ženskega odbora gospa Ksenijo Sever, ki v ŽO SDS deluje že 15 let.

»Biti članica ŽO SDS pomeni biti članica velike družine. Ženske in matere smo steber družine. Znamo poslušati, reševati probleme in imeti rade. Tako delujejo ženski odbori po vsej Sloveniji,« je dejala Severjeva na začetku. Po besedah Severjeve so članice ŽO SDS resnične prijateljice. Povedala je, da pod vodstvom Jerajeve ŽO SDS članice spoznavajo Slovenijo, se učijo, kako delovati v politiki, kako organizirati delo in še mnogo več. Severjeva meni, da Jerajeva odlično vodi ŽO SDS, saj imajo z njenim vodenjem veliko odmevnih projektov in tradicionalnih prireditev (Družinski dan; Slovenija, dežela velikih žensk; Zastava v vsak slovenski dom itd).

Ob koncu prireditve so članice Ženskega odbora svoj 30 jubilej proslavile s torto. Spodaj si lahko ogledate kratek film, ki prikazuje začetke delovanja odbora.