POZOR!! Špinača S-Budget je bila odpoklicana zaradi presežene vrednosti kadmija.

Opis izdelka (tip/oznaka)

S-Budget špinača, 400 g, uporabno najmanj do: 19.4.2026; pakirano v vrečki, zamrznjen proizvod
Proizvajalec: Z.M.H. Horvat d.o.o., Hrvaška
Dobavitelj: Baton d.o.o., Slovenija
Distributer: Spar Slovenija d.o.o.
Poreklo: Slovenija

Razlog odpoklica

Kadmij je dokazano rakotvoren, IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka) ga je uvrstila v kategorijo I. Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, kopičenje v drugih delih telesa pa povzroča motnje v metabolizmu kalcija in vitamina D.

KADMIJ:

Kadmij je naravno prisotna kovina v zemeljski skorji, ki se v industriji uporablja v različne namene. Kot onesnaževalec okolja prehaja v prehransko verigo iz naravnih virov ter iz industrijske in kmetijske dejavnosti. Za ljudi je strupen. V zadnjih desetih letih je Evropska komisija izdala več zakonodajnih zahtev, ki so prispevale k manjši onesnaženosti hrane s kadmijem na trgu EU.

Kadmij je v zraku, vodi in zemlji, tudi v cigaretnem dimu. V okolje se širi z vulkanskimi izbruhi, požari v naravi ter z erozijo in preperevanje kamnin. K okoljskemu onesnaževanju s kadmijem pa največ prispevajo industrijske dejavnosti, kot so rudarstvo, kovinska industrija, industrija plastike in premazov, sežigalnice (najdemo ga v premogu in nafti, lesu) in odlagališča odpadkov. Uporaba umetnih fosfatnih gnojil v kmetijstvu še dodatno onesnažuje zemljo. Je tudi stranski proizvod pri pridobivanju cinka.

Kadmij je dokazano rakotvoren, IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka) ga je uvrstila v kategorijo I. Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, kopičenje v drugih delih telesa pa povzroča motnje v metabolizmu kalcija in vitamina D.

Iz prebavnega traku človeka se v telo prenese 3-5% količine vnesenega kadmija in ta se v največji meri nalaga v ledvicah, nekaj pa še v drugih organih, manj pa v mišičnini. Na višjo stopnjo prehoda v telo vpliva tudi nizka koncentracija železa in kalcija v telesu. Večina kadmija pa se izloči v z blatom. Nakopičen kadmij ostaja v telesu tudi do 30 let.

Spletno uredništvo
Vir: ZPS