Vojna dopisnica Karmen Švegl je v intervjuju za časopis Delo spregovorila o pogumnem dejanju treh premierjev vlad.

Dopisnica javne RTV Slovenija Karmen Švegl, ki že več tednov spremlja in poroča neposredno z vojnega žarišča v Ukrajini, je v časopisu je v nedeljskem intervjuju za časopis Delo spregovorila o odpravi slovenskega predsednika vlade Janeza Janše še z dvema drugima evropskima premierjema, poljskim Morawieckim in češkim Fialo, v oblegani Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Zanjo obisk treh premierjev evropskih držav v obleganem Kijevu ni bil nekaj novega, saj je v preteklosti že doživela, kako so denimo ameriški voditelji prihajali v Afganistan, pa tega novinarji niso vedeli, dokler niso tam tudi pristali.

“Tukaj je bilo drugače. Objavili so, da so prečkali mejo, in prepričana sem, da so tudi Rusom vnaprej dali koordinate, kje bodo potovali. Hoteli so jim dati jasno vedeti, da če bodo napadli ta vlak, so napadli ne po pomoti, ampak z razlogom, in s tem bi definitivno tvegali konflikt z Natom,” v nedeljskem intervjuju za časopis Dela razlaga Šveglova, ki meni, da potovanje treh premierjev v Kijev zatorej ne gre opisovati kot skrivno akcijo, kot so, po njenih besedah, “pametovali nekateri v Slovenijii”. Ves čas so namreč vsi vedeli, kje se predsedniki vlad nahajajo, Poljaki so to denimo ves čas tudi objavljali.

(Video) O Janševem odhodu v Kijev poroča tudi CNN in drugi svetovni mediji

U. C.