Foto: Pixabay

Predsednik vlade Janez Janša je na uvodni dan marčevske seje ogovarjal na ustna poslanska vprašanja. Med drugim je odgovoril tudi na poslansko vprašanje o vladnih ukrepih in stališčih do rasti cen energentov in življenjskih potrebščin, s posledicami katerih se soočajo državljani.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je premierja Janšo povprašala o vladnih ukrepih in stališčih do rasti cen energentov in življenjskih potrebščin, s posledicami katerih se soočajo državljani.

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo vlada danes sprejela uredbo in določila najvišjo ceno goriv na črpalkah. Kolikšne bodo, ni povedal, kot je razumeti, pa bo to znano do konca dne.

Slovenija ima dovolj zalog, če bi bile dobave nafte motene

Janša ji je odgovoril, da je vlada ukrepala, saj so položnice za elektriko, ki jih v zadnjih dneh prejemajo odjemalci, bistveno nižje, hkrati pa se je vlada odločila tudi za razdelitev solidarnostnega dodatka za blažitev energetske draginje.

Opozoril je tudi na nesmotrnost dogajanja iz prejšnjega ponedeljka, ko je napoved dviga cen sprožila povečan obisk na črpalkah. Prodaja je bila šestkrat večja kot sicer.

“Če se bo taka panika povzročala, potem zalog ne bo nikoli dovolj. Panika ni potrebna. Nafte je na svetu dovolj, so motnje zaradi omejitev pri ruski nafti, ki je 12 odstotkov svetovne ponudbe. Ampak je to mogoče nadomestiti,” je dejal Janša.

“Slovenija ima dovolj zalog, če bi bile dobave nafte motene. Preprečevali bomo tudi špekulacije na trgu, zato bo danes vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah,” je še dejal Janša.

Kot je izpostavil, bodo cene sledile nekemu povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ki se izračunava na podlagi evropske metodologije. Te cene sicer ne bodo smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

U. C.