Vir: Twitter

Z današnjim dnem se je v državnem zboru pričela redna oktobrska seja. Premier Janez Janša in ministri na uvodni dan seje odgovarjajo na vprašanja poslank in poslancev. Vprašanja predsedniku vlade so povezana s povišanjem cen energentov, reševanjem okoljskih izzivov, predsedovanjem Slovenije Svetu EU ter “vladanjem z nasiljem”.

Poslanec Levice Luka Mesec je predsedniku vlade zastavil vprašanje glede “vladanja z nasiljem”. Janša mu je odgovoril, da v Sloveniji ni spirale nasilja, ampak spirala okužb. “Zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga nista povzročila policija ali vlada, bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT ukrepi, ampak ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo,” je poudaril premier.

Premierju Janši je poslansko vprašanje postavila tudi poslanka SD Bojana Muršič, ki jo je zanimalo kako bo vlada preprečila izjemen porast cen energentov ter katere ukrepe bo sprejela za ublažitev posledic, po napovedih sodeč, “prihajajočega cunamija dviga cen tudi ostalih, življenjsko pomembnih dobrin”. 

Premier je pomiril, da pred nami naj ne bi bilo vala podražitev, vendar da gre le za sezonske podražitve. Povedal je še, da bo vlada glede tega storila vse, kar je v njeni moči. Strankam pa je svetoval, naj prestopijo k ponudnikom energije, ki cen niso dvignili. “Del špekulacij lahko zatremo s ponovnim reguliranjem marž. Za gospodinjstva, ki so ogrožena, pa je ena od možnosti, da se sprejme energetski vavčer. To možnost navaja tudi Evropska komisija,” je še povedal Janša. 

Premierju sta poslansko vprašanje zastavili še poslanka SAB Alenka Bratušek ter poslanka SMC Monika Gregorčič

T. C.